Like a game of Chess. Kuva: Pixabay

#371: Ajatuksia muutoksesta

Oletko sä havainnut muutoksen työelämässä?

Vai onko muutos tapahtunut vaivihkaa, niin, että ensimmäinen tai ainoa asia minkä huomaat, on hämmästys kun kohtaat uutta maailmaa?

Tarkemmin kun katsoo niin harva asia tulee yllätyksenä. Ihan hirvittävän kauaksi ei tarvitse mennä vaikkapa matkapuhelinten kehityksessä. Aluksi kanniskelimme mukana isoja laatikoita joissa oli ihan liian iso akku ja langallinen luuri. Sen jälkeen erillinen akku ja langallinen luuri jäivät ja siirryimme "kätevän kokoisiin", miltei takin taskuun mahtuviin GSM-900 verkon puhelimiin. Tuli mukaan kuvaviesti, ennakoiva tekstinsyöttö, värinäyttö, moniääniset soittoäänet... Kamera! Jaa että puhelin ja kamera samaan aikaan, kuinka kätevää. Tuli älypuhelin, tuli sosiaalinen media, tuli NFC-teknologia joka mahdollistaa mulle sen että voin maksaa puhelimella tai lukea kudossokerin sensorin avulla.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Okei. Nämä jutut ovat jo tätä päivää, olleet pitkään meille edistyksellisille hoitajille ja lääkäreille. Mutta syy miksi kirjoitan tätä blogipostausta on ennustettavuus: Ajattele aina vähintään pari steppiä eteenpäin. Yritä nähdä mennyt, oleva ja ennustaa tuleva. Tiedän, kuulostaa hölynpölyltä mutta sitä se ei ole. Periaatteessa me tehdään tätä samaa myös sairaalassa - Nähdään potilaan vitaali- yms. trendeistä, että trendi lähtee nyt huononemaan ja toimitaan proaktiivisesti, jopa preventiivisesti.

Ja meidän pitää olla asiantuntijoina ainakin steppi, mielellään kaksi, edellä asiakkaitamme. Vai pitääkö? Mitä on asiantuntijuus nyt ja mitä se on tulevaisuudessa? Onko asiantuntijan roolikin disruptoitunut? Maalaan tässä tulevaisuudenkuvia, mutta voisiko tulevaisuuden sairaanhoitaja olla vaikkapa töissä paikassa X mutta toimia esimerkiksi lähinnä resurssitarpeiden perusteella? Sanotaan, että potilaat ilmoittautuvat itse omahoitoportaalien kautta, ilmoittavat siellä tulostaan. Hoitaja saattaa olla paikalla fyysisesti vain kun tarvitaan, esimerkiksi toimenpidettä varten. Muutoin hoitajan fyysinen läsnäolo ei ole pakollista, vaan hän voi esimerkiksi vastailla etänä omahoitoportaalin kautta tuleviin yhteydenottoihin. Asiantuntija 2.0.

(Edellä oleva ei tietysti ole kaikkin paikkoihin sopiva skenaario: Tietysti esimerkiksi päivystystoiminnot vaativat tietyn varallaolon ja valmiuden ylläpidon eli fyysistä läsnäoloa)

Mutta että aatteleppa omalle kohalle. Mieti taaksepäin mitä olet nähnyt tapahtuvan ja mieti, mikä on trendi. Lähivuosina tulemme näkemään niin huikeita juttuja terveydenhuollossa ettei ole tosik... ei kun hetkinen, ovatpas ne tosia. Ovat olleet jo hetken aikaa! Me ja järjestelmä emme vaan ole vielä olleet valmiita toiminnan tai edes ajatuksen tasolla hyväksymään näitä muutoksia. Potilaat ovat ne jo hyväksyneet, meillä alkaa olla jo kiire! Ei pysty odottamaan SOTE-uudistusta, se Real Life SOTE-uudistus tapahtuu jo! 

Be prepared!