Saa antaa hyvää tai kritisoivaa palautetta, mutta huonosti ei saa käyttäytyä. Kuva: Pixabay

#372: Huonoa käytöstä

Tänään töissä muistelin parin muun entisen hoitajan kanssa (kiitos vaan, S ja T!) uran eräänlaisia kohokohtia - mitkä ovat olleet pahimmat haukut mitä hoitajan duunissa on saanut.

En viitsi niitä siveyssyistä tähän kirjoittaa, mutta eiköhän meillä kaikilla ollut kokemuksena kohdata aika tasavertaisen kauheaa kielenkäyttöä. Jatkettiin juttua sen jälkeen siitä, miten paljon hoitajan duunissa joutuukaan vastaanottamaan epäasiallista palautetta ja vastaanottamaan epäasiallista käytöstä. Nimittely, kiroilu, huutaminen, jopa suoranainen väkivaltainen käytös on valitettavan jokapäiväistä monelle hoitajalle. Myös seksuaalinen ahdistelu on aivan liian tavallista.

Näiden kaikkien epäkohtien ehkä vieläkin jotenkin hiljaisesti koetaan kuuluvan hoitajan työhön. Ei pitäisi.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ajatellaan ehkä, että esimerkiksi sairaus selittää huonon käytöksen. Ei saisi selittää. "Sairas saa olla mutta pitää käyttäytyä", oli tämänpäiväisen keskustelun yksi parhaita lausahduksia. Sen oli sanonut eräs vanha hoitaja vuosia sitten.

Juteltiin siinä myös siitä, miten tuollaisen käytöksen kohtaamiseen ja haukkumiseen turtuu työvuosien saatossa. Monelle meistä hoitajista käy niin, että kehitämme itsellemme kovan ulkokuoren, mutta aina se haukkuminen jonkun jäljen jättää. Osa meistä jopa kyynistyy, reaktiona happamaan palautteeseen. Pahinta on ehkä se kun kokee antaneensa hyvää palvelua niin hyvin kuin vaan taitaa, mutta silti tulee haukut. Siinä tulee olo riittämätön kun joku on kiittämätön.

Kyllä saa antaa palautetta, kriittistäkin. Mutta pitää osata käyttäytyä. Ei saa kirota, huutaa tai sylkeä päin. Ei saa potkia eikä lyödä tai hajoittaa esineitä. 

(Sama koskee tietysti myös meitä ammattilaisia. "Ammattimainen käytös", tiedämmehän)

Jotta tästä ei tulisi liian negatiivinen kuva hoitotyöstä, niin ihania ja merkityksellisiä potilas- ja omaiskontakteja on runsain mitoin enemmän kuin huonoja. Myös ammattilaisten väliset kontaktit ovat useinmiten hyviä tai ainakin "työpaikalle normaaleja" eli suomalaiseen tapaan kuivakan asiallisia.

Tämmöistä pohdintaa ja jutustelua asiallisesti käyttäytymisestä. Hymyillään ja moikataan kun tavataan!

Mainos
Mainos