Koitappa olla joskus googlaamatta. Kuva: Pixabay

#373: Älä googlaa

Kun seuraavan kerran mietit jotain asiaa jonka haluaisit tietää, tai joku kysyy keskustelussa jotain - Älä googleta.

Aika raju pyyntö.

Eikös hakukone ole olemassa juuri sitä varten, että haetaan tietoa eikä tarvitse kysellä? Mä vähän haastan sinua. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Toki on asiallista yrittää etsiä ensin tietoa aiheesta X itse, eikä aina turvautua toisilta kysyttyyn tietoon. Mutta tässä ei mun mielestä pitäisi ajatella näin musta-valkoisesti. Mulle tuli toissapäivänä erään WhatsApp-keskustelun yhteydessä mieleen kysymys. Olin jo näpyttelemässä kysymystä ryhmään, mutta sitten ajattelin että "enpäs kysykään, kun googlaan ensin". Pahimmassa tapauksessa joku saattaa huomauttaa, että "etkö voisi katsoa itse Googlesta?".

Mitä sitten jää sosiaalisesta kanssakäymisestä pois jos suoraan, kyselemättä, googlaisin tiedon? Jää pois osa keskustelua, vuorovaikutusta ja yhteistä asioiden pohdintaa. Jää pois hyviä, jopa vaihtoehtoisia näkökulmia jotka tarjoaisivat ajatusten ruokaa. Jos aina vaan googlaamme, pahimmassa tapauksessa jää pois oivallus, innostus ja innostaminen.

Samaa ilmiötä on nähtävissä jo aivan päivittäisessä kaveri- ja parisuhteiden arjessa: Toinen alkaa kertomaan kuulumisiaan tai jotain juttua ja toinen keskeyttää: "Tiedän, mä luin jo somesta".

Internet, some, hakukoneet... Ne ovat hyvä renki mutta huono isäntä. Niiden ei pidä antaa isännöidä sosiaalista vuorovaikutusta työssä tai siviilissä. 

Hyvä esimerkki internetin ja hakukoneiden järkevästä käytöstä suhteessa sosiaaliseen kanssakäymiseen lie potilas joka on googlannut oireensa. Tietysti potilaalla saattaa olla ja onkin joku olettamus vaivan syystä. Silti on huomioitavaa, että hän kaikesta tästä tiedosta huolimatta hakeutuu ammattilaisen (hoitaja, lääkäri) pakeille koska haluaa reflektoida tätä kaikkea saatavilla olevaa tietoa ammattilaisen kanssa. Parhaimmillaan hän haluaa luottaa ammattilaiseen, jonka tutkimus ja arviot ovat vielä tänä päivänä enemmän käypää hoitoa kuin automaattiskannerin algoritmin tarjoama vastaus. Parhaimmillaan hän luottaa ammattilaiseen, vaikka ammattilainen tarjoaa vähemmän mieluisaa vastausta "Mistä tämä johtuu?" -kysymykseen kuin hakukone.

En tässä siis teilaa kokonaan hakukoneen käyttöä. Käyttäkää hakukonetta ja kaikkea saatavilla olevaa tietoa, mutta keskusteleva kulttuuri kannattaa pitää yllä. 

Vaikka tietäisitkin, mitä kaveri teki tänään aiemmin päivällä, kuuntele ja kommentoi. Tykkää ja jaa.

Mainos
Mainos