Mukava lelu ja toisaalta hyödyllinen laite. Kunhan sitä osaa käyttää. Kuva: Pixabay

#377: Tunne lelusi

Tulee mieleen vielä yksi hyvä oppi mikä tarttui mukaan tuolta musiikkialan tapahtumasta Amsterdamista viime viikolla.

DJ- ja musiikkihommissa on tärkeää tuntea laitteisto jolla soittaa tai tekee musiikkia. Valmistajia ja järjestelmiä on monia, ja varsinkin DJ:n pitää olla valmis soittamaan keikallaan vaikka minkä valmistajan laitteilla. Jokaisessa on samat perustoiminnot, mutta nappulat, kytkimet, säätimet löytyvät vähän eri paikoista. Esiintyvän taiteilijan on hyvä tuntea soittimensa, tämä on tietysti perusedellytys siihen, että esityksestä tulee hyvä ja yleisö tykkää.

DJ-legenda Roger Sanchez sanoi: "Whatever equipment you're using - You gotta know your toys!".

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Miksi kirjoitan tätä tänne HybridiHoitaja-blogiin?

Hoitajan ja lääkärin ammatit ovat taiteilijan ammattiin rinnastettavissa. Ne ovat vahvoja käsityöläisammatteja joissa ammattimaisuus näkyy asiakkaalle hyvinkin välittömästi. Tähän hoitajan ja lääkärin esitykseen kuuluu mukaan myös rekvisiittaa - Neulat, ruiskut, imut, ventilaattori, ruiskupumppu. 

Tunnistat varmasti fiiliksen, "voi perhana, miten tätä laitetta käytetään?". Vaikka olet käynyt sen lyhyen koulutuksen joka oli osastotunnilla viime viikolla, niin tämä uusi lelu on vaikea käyttää. Yhtenä esimerkkinä muistan entisestä työpaikassani uuden NIV-laitteen (Non-Invasive Ventilator) jonka ulkomuoto ja valikkorakenne oli aivan erilainen kuin pitkään käytössä olleissa raskaan sarjan ventilaattoreissa. Laite oli kätevä siirrellä ja kuljettaa, mutta sen käyttöön oli monella todella korkea kynnys.

"Kun en osaa. En osaa vaikka tuossa on ne ohjeet". 

Tuon NIV-laitteen käyttöopastus ja ohjaus oli mun vastuulla. 

Ohjeet löytyivät, mutta harva ihminen pelkkien ohjeiden avulla koskaan oppii laitteita sujuvasti käyttämään. Se vaatii sen hands-on opettelun ja sen, että joku joka laitteen tuntee, on vieressä opastamassa ja vastaamassa kysymyksiin. "Käydään tämä kohta vielä kerran läpi". "Tämä säätö on siis sitä varten, että...". Se vaatii sen ihmiseltä ihmiselle kommunikaation.

Tietysti esimerkiksi resurssien puuttuessa ohjevideo on parempi kuin vaikkapa kirjoitettu, pitkä ohje. Joka tapauksessa, vaadi että sinua opetetaan ja ohjataan laitteen käytössä. Se on sinun ja potilaasi turvaksi. Älä tyydy siihen, että jää avoimia kysymyksiä tai et ymmärrä. Kysy niin kauan kunnes ymmärrät. Sinun ymmärryksesi on potilaan parhaaksi.

Että tällä tavalla kytkeytyy musiikki- ja viihdealan laitteisto tähän terveydenhuollon kontekstiin. Tärkeitä laitteita nuo sairaalan laitteet, ne auttavat meitä pelastamaan ihmishenkiä.

"You gotta know your toys!"

Mainos
Mainos