Laastari ei riitä, perusterveydenhuolto kaipaa ihosiirteen. Kuva: Pixabay

#378: Pelastakaa perusterveydenhuolto!

Mediauutiset kertoo jutussaan tänään kuinka Lääkäriliitto vaatii, että terveyskeskukset on pelastettava kiireellisesti. "Ihme, ettei tätä ole jo tehty", sanoo jutun otsikko.

Olen kirjoittanut aiheesta monta kertaa, eikä tämä varmasti ole viimeinen. 

Perusterveydenhuolto on koko suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän ydin, perusta. Ilman toimivaa perusterveydenhuoltoa, ilman suurten kansanryhmien terveydestä huolehtimista ja kansantautien pitkäaikaista ja sitkeää hoitamista, ei järjestelmämme toimi. Se ei missään nimessä voisi nojata suurimmaksi osaksi tai pelkästään erikoissairaanhoitoon. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Jutussa Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni toteaa, että perusterveydenhuollon uudistuksesta ja tarpeista on puhuttu pitkään, jo yli 20 vuotta. Perusterveydenhuollon resursseja on vähennetty mutta tehtäviä siirretty erikoissairaanhoidosta (takaisin) perusterveydenhuoltoon. 

Mutta se, että potilaat ovat yhä vaativampia ja tapaukset vaikeampia ja silti lääkärimäärä ei kasva, on johtanut siihen, että vastaanottoaikojen määrä on tippunut

- Samuli Saarni, Lääkäriliiton puheenjohtaja 

Samaa mieltä Samulin kanssa. 

Jutussa haastatellaan myös somessa aiheen esiin nostanutta Lara Juvosta. Hän tuo esiin kiireen yhtenä suurimmista ongelmista. Tämä vaikuttaa tietysti potilaiden hoidon laatuun ja saatavuuteen: Esimerkiksi lääkitykset ja hoidot ovat yhä vaativampia ja niiden huolelliseen toteuttamiseen (esimerkiksi lääkehoito) pitäisi olla kunnolla aikaa jotta potilasturvallisuus varmasti toteutuu. 

Juvonen sanoo haastattelussa, että lääkärien pitäisi itse päästä kontrolloimaan mistä syistä vastaanotolle pääsee ja kuinka pitkän vastaanottoajan potilas tarvitsee. "Nykyinen malli, jossa puhelimeen vastaava hoitaja arvioi, kuinka kiireellisesti asiakas tarvitsee lääkärinaikaa ja antaa jokaiselle samanmittaisen vastaanottoajan ei toimi", sanotaan jutussa. Olen samaa ja eri mieltä. Tietysti on suotavaa, että lääkäri pääsee itse vaikuttamaan vastaanottojensa luonteeseen (kriteerit, aika), mutta en missään nimessä hylkäisi hoitajan tekemää hoidon tarpeen (ml. hoidon kiireellisyys) arvioita - Se on, päinvastoin, kokeneen hoitajan suorittamana hyvä ja luotettava resurssien kohdentamisen menetelmä. 

Kaiken kaikkiaan hyvä nosto Lääkäriliitolta. Perusterveydenhuolto tekee suunnattoman arvokasta perustyötä päivästä päivään ja nyt on aika palauttaa terveyskeskus kunniaan joka sille kuuluu!

Kommentit

Käyttäjän Katariina Kaartinen kuva

Lääkäri Juvonen aliarvoi meidät hoitajat minusta aivan halveksittavasti. Puhutaan paljon lääkärin paljosta työstä. Me hoitajat myös jotka teemme ennalta ehkäisevää työtä. Teemme sihteerin työtä, varastomihen työtä ,laitoshoitajan työtä. Lisäksi me koulutamme itseämme jotta saamme määrätä lääkkeitä. Hoidon tarpeen arvio on maailman vaikein laji. Väitän ,jos juuri valmistunut lääkäri laitetaan vastaamaan näihin piheluihin tulee lääkäreille ne helpotkin flunssa potilaat. Olen väsynyt , että puhutaan lääkärien kuormituksesta. Me hoitajat tehdään erittäin arvokasta ja hyvää työtä. Tervetuloa lääkärit päiväksi minun työhön tutustumaan ja ihan kaikki kunta päättäjät ja kansanedustajat myös!