Omaa työtäkin voi nikkaroida ja muotoilla. Kuva: Pixabay

#379: Työnkulkujen viilausta

Joskus, mutta ei suinkaan aina, tulee mietittyä hoitajana työskennellessä miten järkevä mikäkin työnkulku on. 

Tietysti yksikön toimintaa suunniteltaessa ja uudistettaessa pyritään miettimään mihin sijoitetaan pöytä X ja kone Y. Missä on hoitajien kanslia, missä säilytetään katetrit ja mistä löytyy diatermialaite.

Mä kuitenkin uskon, että tarkempi ja yhteistyössä muotoiltu työnkulku puuttuu vielä monesta paikasta, monelta osa-alueelta. Siihen liittyy monta asiaa - Asiakkaan kokemuksesta ja palvelumuotoilusta työnkulkujen kuvaukseen ja muotoiluun. Se on moniammatillista touhua, esimerkiksi päivystyksessä kuvittelisin tähän touhuun dream team -koostumukseksi seuraavanlaisen orkesterin: Hoitajat, lääkärit, sihteerit, laitoshuoltajat, vartijat röntgenin porukka ja labran porukka. Niin, ja miksei potilasraatikin?

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Yksityiskohtaisella työnkulun / prosessin suunnittelulla ja ajattelulla on puolensa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Meilahden sairaalan AVH-potilaan hoitoketju (tietysti yhdessä ensihoidon kanssa). Olin joskus taannoin sitä prosessia kehittämässä (kun olin Meikussa töissä) ja se onkin mulla aina ollut mielessä hyvin kehitettynä ja tehokkaana työnkulkuna. Eikä aivan suotta, taitavat olla maailman nopeimpia AVH-potilaan hoidossa vuodesta toiseen. Ja se on upea saavutus se!

AVH-potilaan nopeaa, tuloksellista ja muutoinkin toimivaa prosessia voi käyttää hyvänä esimerkkinä siitä, miten hyvin suunniteltu työnkulku ja yksikön sisäiset prosessit ovat todella merkityksellisiä, eivätkä vaan pöydän paikan tai hoitajien työaseman paikan miettimistä.

Omaa työnkulkua esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanotolla voi toki kehittää itse omassa työssään ilman suurempia työryhmiäkin. Tätähän hoitajat tekevät kaiken aikaa, järkeistävät ja käyttävät esimerkiksi odotusajan hyväksi. Kun toinen potilas odottaa aulassa vastauksia, hoidetaan toisen potilaan asia sillä aikaa. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta mä kannustan teitä jatkamaan tätä oman työn kehittämistä ja jakamaan hyviä käytäntöjä muille kollegoille. 

Siihen on esimerkiksi some oikein oiva keino!