Toivottavasti näillä lukemilla potilas on saanut jo muutakin kuin ohjeita. Kuva: Pixabay

#383: Ohjeita ja neuvoja

Miten paljon sinä, kliinisen työn asiantuntija, kiinnität huomiota siihen miten ja minkälaisia ohjeita potilaallesi annat?

Potilaalle hoitotilanne on tietysti usein hyvin hämmentävä tilanne jossa keskittymiskyky ja oppiminen ei ehkä ole tehokkaimmillaan. Käynnin aikana ja varsinkin sen loppupuolella me hoitajat ja lääkärit opastamme ja ohjaamme potilasta lähes joka tapauksessa. Mietin tuossa eilen, että kuinka hyvin tuo oppi menee perille?

Jos mainitaan esimerkkinä vaikka aivan yksinkertainen kohonneen verenpaineen hoito ja siitä potilaalle annettavat ohjeet: Mitä pitää tehdä, mitä ei pidä tehdä, koska pitää tehdä ja kuka tekee (itse vai hoitava taho). Paljon on neuvoja, kysymyksiä joihin ei välttämättä aina potilas kehtaa tarttua sikäli että ääneen sanoisi: "Anteeksi, minä en nyt oikein ymmärtänyt mitä tuo tarkoitti" tai "Mitä minun pitää tehdä?". 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ongelmana meidän kliinikoiden puolella on tietysti se, että teemme tätä ohjausta ja neuvontaa niin rutiinisti, että emme välttämättä osaa kiinnittää huomiota silmät ymmyrkäisenä meitä tai ortoosia katsovaan potilaaaseen. Ihan ne meille yksinkertaisimmatkin vaivat ja hoidot, ne ovat monesti potilaalle aivan uusi asia. Pitäisi siis jotenkin muistaa rutiinin ohessa tarkastaa, että tulivathan ohjeet ymmärrettyä ja onko kysyttävää?

(Rutiini on ihan ok asia, se sujuvoittaa työtä. Mutta ei pidä antaa rutiinin sokaista!)

Potilasta helpottamassa nykyään on tietysti internet, omahoitopalveluineen ja muine lähteineen (esimerkiksi aina yhtä luotettava Terveyskirjasto tai monipuolinen Terveyskylä monine taloineen). Vaikka verkossa on saatavilla paljon paljon luotettavaa, selkeää ja hyvää ohje- ja opasmateriaalia, silti päävastuu potilaan ohjauksesta on tietysti meillä ketkä potilasta hoidamme. 

Muista varmistaa potilaan lähtiessä vastaanotolta, että hän tietää seuraavat askelmerkit. Koska kontrollilabrat, koska kontrolliröntgen, missä nämä otetaan? Varaanko minä ajan jatkotutkimuksiin vai meneekö varauspyyntö täältä polilta, automaattisesti? Mitä lääkitysmuutoksia, milloin pitää hakeutua uudelleen arvioon ja minne?

Jutellaan ja kuunnellaan, sillä siitä selviää!

Mainos
Mainos