Opiskelija ansaitsee tasapainoisesti luottamusta ja vierellä kulkemista, ohjausta. Kuva: Pixabay

#384: Opiskelija

Minkälaista on hoitajaopiskelijan (työ- ja opiskelu)elämä vuonna 2019?

Se on aivan varmasti erilaista kuin vaikkapa 90-luvulla. Mulla on ollut ilo olla opiskelijoiden ohjaajana kolmen vuosikymmenen aikana, 1990-luvulla, 2000-luvulla sekä 2010-luvulla. Ero esimerkiksi 1990- ja 2010-lukujen välillä opiskelijoiden asemassa ja roolissa on merkittävä. 

Mietin omia harjoitteluita vuosina 1996 ja 1997, esimerkiksi. Silloin oli esimerkiksi tavallista, että opiskelijan "tervetuliaissanat" olivat: "Meillä opiskelijat eivät sitten syö samaan aikaan eväitä kahvihuoneessa kuin osaston henkilökunta". Opiskelija saattoi automaattisesti olla juoksupojan tai -tytön roolissa, "vie poika tuo pissanäyte labraan". Eikä siinä mitään, se kuuluu hoitajan työhön, mutta se taisi olla aiemmin aina automaatio. Se, että opiskelija on se kuka hoitaa kaikki ikävimmät rutiinityöt.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tämähän on näin jälkikäteen ajateltuna aivan epänormaali tapa opastaa ja ohjata työelämään. Osoitetaan aluksi sinulle, että tällä hetkellä, urasi alkuvaiheessa, olet hierarkian alinta kastia ja sinun kuuluu aina ja automaattisesti viedä se pissanäyte ja juosta ottamassa heti ensimmäisenä uusi potilas vastaan. Kyllä kuuluu, mutta mun mielestä se kuuluu tasavertaisesti, tasapainoisesti muiden työtehtävien lisäksi - Ei suinkaan automaationa. Minun mielestä paras tapa olisi kohdata ja kohdella opiskelijaa kuin nuorta, töihin tullutta kollegaa. Pitäisi pyrkiä tekemään tästä ihmisestä itselle tärkeä työkumppani ja neuvoa, opastaa parhaansa mukaan. 

Näin meistä varmasti suurin osa tekeekin. Toivon, että opiskelijoiden "kyykyttäminen" on taakse jääneiden vuosikymmenien huono tapa. Toivon, että jokaisessa työpaikassa joissa harjoitteluita tehdään, osataan ottaa opiskelija aidosti mahdollisuutena ja uusien tuulien tuojana eikä taakkana. Oi, otetaan opiskelija vastaan tasavertaisena ihmisenä, työkaverina. Opiskelija ei myöskään ole "ilmaista työvoimaa", vaikka toki yksi tekijä hoitotiimissä onkin muiden meidän ohella. Muistetaanhan, että opiskelijan pääasiallinen tehtävä harjoittelussa on oppia, saada oppimiskokemuksia (jotka tietysti liittyvät mielellään harjoittelun tavoitteisiin). Opiskelijalla on siis oikeus esimerkiksi käydä katsomassa mielenkiintoisia toimenpiteitä ja kuuntelemassa luentoja ja toimipaikkakoulutuksia, ym.

Mä toivotan kaikille opiskelijoille sekä ohjaajille mukavaa Joulun odotusta!

Kommentit

Käyttäjän Katariina Kaartinen kuva

Tänään juuri sanoin opiskelijalleni ,'että.yritän antaa sinulle siiveet jotka vahvistuvat ja aina ajtuksena ,että hän on minun tuleva kollega. Sanoon myös että minulla on kollega tässä vastaanotolla. Opiskelijat ovat ihania ja antavat valtavasti.

Mainos
Mainos