Kukas sinä olet? Kuva: Pixabay

#385: Muistisairauksista

Eilen mietin muistisairauksia ja niihin liittyviä asioita.

Kuinka paljon olenkaan kohdannut urani aikana muistisairaita ihmisiä. Heitä on ollut jokaisessa vuorossa, jokaisena päivänä, niin yleisiä ovat muistisairaudet. Varmasti meillä jokaisella on sukulainen, tuttu, ystävä tai jopa omainen, kuka sairastaa muistisairautta. Mietiskelin sekä omaisen osaa mutta myös potilaan osaa.

Yleisimpiä muistihäiriöiden aiheuttajia ovat tutut nimet: Alzheimerin tauti, verisuoniperäinen muistisairaus (vaskulaarinen dementia), näiden kahden edellämainitun yhdistelmä ja Lewyn kappale -tauti. Myös MS-tauti sekä Parkinsonin tauti voivat aiheuttaa muistin heikkenemistä (Lähde: Muistiliiton www-sivut). Alzheimerin taudin osuus muistisairauksista on jopa 60-70%. Alkoholin ja muiden päihteiden osuus muistiongelmien aiheuttajana on myös merkittävä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Olen työvuosieni aikana kohdannut muistisairauksia paljon siis lääketieteen ja hoitotyön näkökulmasta, mutta eilen mietin muistisairauksia toisesta näkökulmasta. 

Mitä on muistisairaan elämä, alkuvaiheessa ja loppuvaiheessa sairautta? Mietin aika syvällisiäkin asioita: Loppuvaiheessa, kun sairaus on pitkällä, onko ihmisestä jäljellä enää kuoret? Onko sielu paikalla vai jo karannut kehosta? Jos sielu on paikalla, eikö se pääse viestimään olemassaolostaan ulkomaailmaan? Jos muisti on mennyt, onko tunnemuisti tallella? Syvästikin muistisairas ihminen saattaa puhjeta kyyneliin tutun laulun kuullessaan. 

Täytyy myöntää, että itse pelkään sairastuvani joskus muistisairauteen niin, että olen läheisilleni taakka. Pelkään menettäväni kontrollin ja oppimani asiat. Pelkään, että mitä jos minusta tulee aggressiivinen? Pelkään menettäväni minuuteni.

Monta kertaa olen työvuosieni aikana katsonut muistisairasta ihmistä silmiin ja nähnyt silmistä sen mitä suu ja käytös eivät ehkä osaa kertoa. 

Tällä kertaa ei nyt siis mitään järkevää draaman kaarta tai tiukkaa tietopakettia tästä blogista saa irti. Halusin vain jakaa tärkeän aiheen tärkeät ja syvät ajatukset teidän kanssanne. Tämmöisiä asioita hoitaja miettii potilaistaan. Tämä hoitaja miettii näitä nyt erityisen paljon kun hoitotyö jäi päätyönä taakse muutama vuosi sitten. Nyt on saanut sopivasti etäisyyttä silloin niin arkisilta tuntuneisiin asioihin - Näitä asioita tuntuu nyt olevan helpompi purkaa ja käsitellä.

Kaikille teille blogin lukijoille, mutta erityisesti muistisairaille sekä heidän läheisilleen, toivotan Oikein Hyvää Joulua!

Mainos
Mainos