"Just sit and watch". Kuva: Pixabay

#386: Lomailusta

Kyllä ihmiset lomailevat niin eri tavoilla. Tämä on tietysti mukavampi homma, että tässäkin ollaan yksilöllisiä ja jopa persoonallisia.

Joillekin loma on aktiiviloma, jolloin harrastetaan liikuntaa sydämen kyllyydestä. Joillekin loma merkitsee sitä, että on aikaa olla tekemättä juurikaan mitään (tai ainakaan mitään kovin merkittävää). Joillekin loma voi merkitä myös surullisia asioita, vaikkapa järjestellä menehtyneen omaisen asioita. On vuosilomaa, on sairaslomaa, on opintovapaata. Syitä olla poissa töistä, lomalla, on siis monenlaisia.

Jos puhutaan vuosilomasta, ihan siis sellaisesta tavanomaisesta työtä tekevän ihmisen lomasta, on sen merkitys mulle aina ollut kovin tärkeä. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, "tietysti sitä ihminen odottaa lomaa ja tykkää lomasta". Vaan mitäpä jos sitä lomaa ei olisi? Maailmassa on paljon maita ja (työ)kulttuureita joissa lomailu-sanaa ei tunneta. On (jatkuvaa) työtä joka tarkoittaa selviytymistä sekä itselle että perheelle, siis selviytymistä ilman yhteiskunnan turvaverkkoja (esimerkiksi sosiaaliturva) tai loman mahdollisuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Että sikäli ollaan onnellisessa asemassa kun lomia ylipäätään on mahdollisuutta pitää. Loma-ajalta saadaan normaali palkka sekä lomaraha, tarpeeksi kun hakee perspektiiviä maailmalta niin aika luksusta sekin. 

Sitä vaan ihminen tottuu (tietysti) hyvään ja tuppaa sitten valittamaan että asiat pitäisi (aina vaan) olla paremmin. Jep, sanotaan myös, että "tyytyväisyys tappaa kehityksen" mutta haluan vaan jotta muistetaan olla tyytyväisiä niistä (meille) arkisista asioista. Ettei pidetä niitä itsestäänselvyyksinä. Ei lomia, ei terveyttä, ei vakaata maailman- eikä yhteiskuntatilannetta.

Kiitos Joululoma 2019-2020 <3

Mainos
Mainos