Syöpäsolut, virukset - Pikku paskiaiset. Meidän ja potilaan vihollinen. Kuva: Arek Socha / Pixabay

#388: Sairaus

Kävelin aina töihin tullessani onkologian poliklinikan ohitse. Ajattelin usein siinä kohdalla, miten toivon ettei koskaan tarvitsisi ainakaan omissa tai läheisen asioissa joutua noista ovista astumaan sisään.

Muistan, kuinka toivoin leikkurissa töissä ollessani, että en koskaan joudu olemaan tuossa leikkauspöydällä potilaana, keneltä poistetaan kasvaimia. Jokin vähemmän vakava toimenpide vielä menettelee. Kun vietiin huonokuntoista potilasta saliin juoksujalkaa, toivoin kovasti etten ikinä joudu olemaan potilaana tuossa päivystyksen kapeilla ja kovilla paareilla.

Ja silti, kovin hyvin tiesin ja tiedän, että voin olla itse tuossa potilaan asemassa minä päivänä tahansa. Vaikka tänään illalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Muistuttelin varsinkin aiemmin itselleni, läheisille ja tuttaville, että sairaudet kuuluvat valitettavasti normaaliin ihmisen elämään. Sanoin, että "harvoin täällä kukaan ilman sairauksia ja ongelmia selviää". Tämä on tietysti myös osa ammatti-identiteettiä ja itsensä suojaamista, mutta myös (joskus epätoivoinen) yritys rohkaista ja voimaannuttaa potilasta. Sanoa, että "kyllä se siitä", vaikka se kliseeltä kuulostaakin. Olen nyttemmin miettinyt, että tuon rohkaisun ja voimaannuttamisen voisi tehdä myös muulla tavalla kuin arkipäiväistämällä potilaan sairauden tai ongelman. Usein pelkkä kuuntelu ja aito  läsnäolo lie tärkein, mutta kyllä meiltä ammattilaisilta odotetaan myös ratkaisuvaihtoehtoja ja ongelman ääneen sanomista.

Tietysti tuo sairauden tai tapaturman rationalisointi on osa itsensä suojaamista. Sillä tavalla suojaa itseään siltä, ettei ota surua ja murhetta liikaa itseensä ja kuluta omia voimavarojaan. Toisaalta taas pitäisi taistella kyynistymistä ja kovettumista vastaan. On siinä hankala yhtälö, ei saa olla liian pehmeä eikä liian kova. Uskon, että jokainen hoitaja tietää tämän taistelun.

Sairaudet ovat paska homma. Siinä me hoitajat ja lääkärit sitten taistelemme tauteja vastaan ja yritämme samalla pitää itsemme ihmisenä ihmiselle, samalla ammattihenkilönä, samalla sotilaana taistelussa tauteja vastaan. Raja hämärtyy, kun itse tai omaisemme sairastuu.

Toivon teille kaikille lukijoille ja teidän omaisille ja ystäville mahdollisimman tervettä Tammikuuta!

 

Mainos
Mainos