Kosketus ihmiseen säilyy vaikka teknologia tulee avuksi myös lääketieteeseen ja hoitotyöhön. Kuva: Pixabay

#390: Kosketus

"En osaa vielä sanoa sen ennakkoilmoituksen perusteella aivan varmasti, että minkä kuntoinen tää potilas on. Pitää ensin nähdä nenänpää".

Näin tuli sanottua monta kertaa päivystyksessä lääkärille kun ilmoitti saapuvasta potilaasta. "Pitää nähdä nenänpää", vaikka ennakkoilmoitus olisi kuinka hyvin annettu ja kattava.

Potilaan näkeminen kasvotusten, sekä potilaan koskettaminen, tunnustelu - Ne ovat yksi potilaan tutkimisen ja arvioimisen olennaisimpia alueita. Vastaanotolla, polilla potilasta tutkiessa me lähes aina menemme aivan lähelle potilasta. Menemme iholle, kiinni. Menemme henkilökohtaisen tilan sisään usein kysymättä lupaa, ammattimme ja tilanteen suomin valtuuksin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ihminen koskettaa ihmistä. Se on tärkeä ja herkkä alue hoitotyössä kun vieraina ihmisinä ja ammattimme edustajina tulemme aivan tykö. Menemme kirjaimellisesti jopa ihon alle, esimerkiksi kanyyliä laittaessamme. Se sattuu ja pelottaa potilasta, toista ihmistä.

"Kajoava hoito", sanotaan esimerkiksi kirurgisesta tai radiologisesta toimenpiteestä jossa mennään elimistöön sisään. Siinä ei kajota pelkästään kohde-elimeen, siinä kajotaan myös mieleen.

Vaikka potilaan tai asiakkaan koskeminen onkin meille usein itsestäänselvyys, muistetaanhan, että toiselle osapuolelle se saattaa tuntua hyvinkin herkältä tilanteelta. Se pitää hoitaa asiallisesti, ystävällisesti ja hyvin avoimesti selostaen.

Toisen ihminen kohtaaminen ja hoitaminen on koskettava juttu.

Mainos
Mainos