Yksi maailman tehokkaimmista sanoista. Kuva: Pixabay

#392: Sanat ja kohtaaminen

HybridiHoitaja tervehtii ilolla tätä kirjoitusta (HS, 15.2.2020). Siinä HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen kirjoittaa kohtaamisen merkityksestä potilaan hoidossa. Kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus eivät ole vain kauniita sanoja, vaan organisaation ydinarvoina erittäin kantava perusta.

Kuuntelin työmatkalla Martti Vaalahden kirjaa "Sanojen Supervoima". Siinä käsitellään sanojen voimaa. "Maailman voimakkain ase", sana. 

Mietin sanojen merkitystä kohtaamisessa, esimerkiksi potilaan hoidossa. Kuinka tärkeä onkaan se, miten sanansa valitsee kun kohtaa toisen ihmisen. Oli sitten kyseessä akuutti hätätilanne, omaisen kohtaaminen tai vaikkapa väkivaltaisen potilaan kanssa kohtaaminen - Kaikissa näissä tilanteissa oikea sanavalinta voi pelastaa tilanteen tai väärä sanavalinta voi pahentaa tilannetta. Vaalahden kirjassa sanotaan, että maailman voimakkain ja tuhoavin sana on "Ei", sillä se aiheuttaa aivoissa heti valtavan stressivyöryn. Kun sen sijaan halutaan vaikuttaa ihmisiin, kannattaa lauseisiin viljellä näitä sanoja: hengitä, anteeksi, riittävä, arvostan, vapaa, onni, rakastan, nauru, voima ja ilo. (Lähde: Martti Vaalahden kirja Sanojen Supervoima / Siiri Hyytisen essee samasta kirjasta). 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Anteeksi on tärkeä sana, myös hoitotyössä. Jos olen unohtanut esimerkiksi käydä kertomassa omaisille tai potilaalle vähän väliaikatietoja missä mennään esimerkiksi päivystyshoitojaksolla, olisi täysin luontevaa pahoitella tapahtunutta. Mielummin sanoo esimerkiksi, että "Anteeksi että en ole ehtinyt käydä kertomassa tilanteesta" kuin vaikkapa ärähtää tai sanoo "kaikilla täällä olevan kiire". Uskon, että suurin osa potilaista sekä omaisista arvostaa rehellistä ja inhimillistä kommunikaatiota, vaikka toki viimeiseen asti pyritäänkin siihen että virheitä ei ihmistä hoitaessa tapahtuisi. "Otan osaa", tai "olen pahoillani" ovat oikein riittäviä ja kauniita sanoja esimerkiksi omaisensa juuri menettäneelle ihmiselle. Sanat, vaikka ovatkin voimakkaita, ovat kuitenkin rajallisia voimaltaan ja esimerkiksi kuolleen potilaan omaisille sanoja tärkeämpää lie kaunis ja kunnioittava käytös sekä läsnäolo.

Ihmisen hyvässä kohtaamisessa ja sanojen oikeanlaisessa valitsemisessa on loppujen lopuksi kyse aika yksinkertaisista asioista, kiitos ja anteeksi. Ymmärrän. Hengitä, anna mahdollisuus.

 

Mainos
Mainos