Vanha ja vähän modernimpi väline sijaisten hankkimiseen. Modernimpiakin tosin on olemassa... Kuva: Pixabay

#393: Sijaisten hankkimisesta

TtM Outi Tuominen on eilen 21.2.2020 esittänyt väitöskirjansa "Rescheduling sudden abscences of Nursing staff in Hospital settings" (Hoitohenkilökunnan äkillisten sairaspoissaolojen korvaamisen malli, vapaa suomennos) Turun Yliopistossa.

Aihe kiinnostaa, koska vietin hoitotyön urastani sievoisen määrän aikaa päivittäin sijaisten hankkimiseen. Perinteinen malli oli hyvinkin manuaalinen ja aikaa vievä malli: Oli manuaalisesti päivitettävä sijaislista, esimerkiksi vastaavan hoitajan koneella. Sijaisen tahi kahden sijaisen tarpeessa otettiin lista koneelta esiin ja alettiin soittaa tai tekstiviestittelemään sijaislistan hoitajille tarjolla olevasta vuorosta. Varsinkin arkivuoroja oli hirmuisen hankala saada täytettyä, kuten myös esimerkiksi perjantai-iltaa. Jep, ihan ymmärrettävistä syistä. On sitä kuuluisaa "muutakin elämää".

Tämä vanha malli oli pahimmillaan tuntikausia kestänyt prosessi. Tuskautuminen iskee kun sijaislista on kahlattu läpi viimeistä sivua myöten, eikä kukaan ole lupautunut tulemaan vuoroon ja päivystys on tupaten täynnä potilaita jo nyt. Ja jos puutos on kahdelle vuorolle, tai useammalle sijaiselle, on epätoivo melkoinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Siksi ilolla otamme uudet mallit, uudet toimintatavat ja teknologian avun vastaan. Outi Tuomisen väitöskirjassa päivittäisen toiminnan resurssoinnin malli käsittää sovelluksen, jonka kautta hoitajaresursseja kohdennetaan tehokkaasti tarpeen mukaan.

"Sovelluksen käyttö vähensi merkittävästi hoitotyön lähiesimiesten poissaolojen korvaamisen liittyviä työsuoritteita, kuten puheluita ja sähköposteja. Myös aliresursoidut työvuorot ja hoitohenkilökunnan suunnittelemattomat työvuorojen vaihdot vähenivät merkittävästi, kun päivittäisen resursoinnin mallia toteutettiin sähköisen sovelluksen avulla."  

Tässä mallissa oli käytössä kahdenlaista henkilökuntaresurssia puutoksien paikkaamiseen: Varahenkilöstö sekä lainahenkilöstö. Varahenkilö eli "sisäinen sijainen" on jo pidempään käytössä ollut hoitajapooli jossa hoitajalla on oma "kotiosasto", mutta hän kiertää esimerkiksi yhden tulosalueen yksiköissä tarpeen mukaan, vuoro tai viikko kerrallaan esimerkiksi. Varahenkilöstössä kiertäminen on siis normaali nykytila. Lainahenkilö on tässä mallissa pysyvämmin yhdellä, tietyllä osastolla oleva hoitaja joka tarpeen mukaan, lähinnä yhden vuoron aikana käy auttamassa toisella osastolla. 

Eikä pelkästään että on helpompaa, mutta näyttää olevan myös kustannustehokkaampaa! Säästöjä tulee:

"Tutkimuksen yhteensä 16 viikon seuranta-ajanjakson aikana toteutui yhteensä 227 lainavuoroa. Arvioitu kustannussäästö henkilöstökuluissa oli yhteensä noin 36 000 euroa, kun poissaolo korvattiin lainahenkilöllä ulkopuolisen sijaisen asemesta. Muodostunut kustannussäästö vastaa lähes yhden sairaanhoitajan vuosipalkkaa", Tuominen huomauttaa.

Tämä malli on nyt käytössä Porissa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Oulussa, Mikkelissä, Raumalla ja Forssassa. Olisi mukava kuulla, miten teidän talossa sijaishankinta toteutetaan ja oletteko jo mahdollisesti saaneet kokemuksia tästä uudesta mallista?

 

Kommentit

Käyttäjän Sa kuva

Olen OYS:n osaajayksikön työntekijä (ent. Sissi, varahenkilö). Minulla on kotiosasto sekä 4 muuta kiertoaluetta. Respa varausohjelmastta minut voi varata omalle kiertoalueelleni. Minulle itselle tulee varauksesta sähköpostiin viesti kännykkään. Joskus kiertoalueen ulkopuolinen osasto tarvitsee, hekin voivat varsta, mutta kohteliasta ilmoittaa että näin tekevät ja onko asia ok. Toiset hoitajat osaavat muuttaa useamman työntekijän varauksia siten ettei kukaan joudu kiertoalueen ulkopuolelle -tällöin ajatellaan meitä ja meidänkin jaksamista.
Joka osastolla on eri erikoisalat, työkaverit ja potilaat. Joka päivän on erilainen. Parasta on kun työkaverit ovat iloisia kun tulin ja kiittävät päivästä -kuten itsekin kiitän avusta. Liian isot kiertoalueet syövät tarkoitusta. Mielestäni tuo 4-5 on hyvä, varauksia tulee tasapuolisesti ja pysyy osaaminen. Erilaista asennetta tämä vaatii, koska et välttämättä ole seuraavana päivänä jatkamassa.

Mainos
Mainos