Vanha ja uusi tietolähde. Kuva: Dariusz Sankowski / Pixabay

#396: Luotettavat tietolähteet

Näinä aikoina liikkuu kaikenlaista tietoa: On paikkansa pitävää faktatietoa, asiantuntijalausuntoja, dataan ja tutkimukseen pohjautuvaa tietoa ja valitettavasti myös misinformaatiota.

Kipinän tähän blogikirjoitukseen sain tästä YLEn Valheenpaljastaja -sarjan jutusta jossa käsitellään infodemiaa eli informaatioepidemiaa. Sen eri osa-alueita ovat esimerkiksi valheellisten huhujen levittäminen, terveyshuuhaan jakaminen (esimerkiksi "Wuhanin lääkäreiden koronaneuvot") tai salaliittoteoriat joita infodemian aikana on tietysti helppo levittää. 

Toivon kaikilta blogini lukijoilta kritiikkiä sen suhteen, minkälaista tietoa levittää omassa verkostossaan. Vanhat internetin neuvot pätevät myös infodemian aikana - Arvioi tietolähteen luotettavuus, tiedon paikkansapitävyys ja se tuottaako juuri tämän tiedon levittäminen hyötyä vai haittaa, tarkkaan. Valheenpaljastaja-blogin neuvot kuuluvat näin:

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kysy siis kaikelta koronavirusta tai muita epidemioita koskevalta informaatiolta nämä kysymykset:
1) Kuka tätä informaatiota tuottaa ja millä asiantuntemuksella?
2) Mitkä ovat tiedon levittäjän motiivit? Hyötyykö jokin taho tästä?
3) Aiheutanko tarpeetonta paniikkia, jos jaan tämän sisällön eteenpäin?
4) Pystynkö tarkistamaan tiedot jostakin muusta, luotettavaksi tiedetystä lähteestä?

Luota viralliseen tietoon, jota tuottavat viranomaiset, THL sekä kliinikot (lääkärit, hoitajat). Huolehdi perheestäsi, ystävistäsi ja lähipiiristäsi kykyjesi mukaan mutta ilman hätäilyä ja paniikkia. Tilanne on vakava, mutta hätäilemättä tästä selvitään, yhdessä, aivan varmasti.

Meitä hoitajia ja lääkäreitä kuunnellaan näinä aikoina erityisen tarkasti. Muistetaanhan siksi miettiä tarkkaan, minkälaista tietoa ja sanomaa levitämme töissä sekä vapaa-ajalla. Me olemme kliinisen työn asiantuntijoita joten meidän sanalla on normaalia painavampi arvo. Meillä on, paitsi potilastyön, myös viestinnän suhteen suurempi vastuu sanomisistamme kuin muilla. Olemme asiantuntijoita. On myös ok sanoa "en tiedä", jos asiasta ei itsellä ole juuri sillä hetkellä tietoa. Tällöin on hyvä neuvoa etsimään tietoa luotettavista lähteistä.

Sananvapaus, sanan vastuu.

Toivon lopuksi kaikille kollegoille, lääkäreille, sihteereille, laitoshuoltajille, huoltomiehille ja muille sairaalassa työskenteleville voimia ja jaksamista tärkeään työhön! Tämä ei toivottavasti ole teille vain tyhjältä kuulostava kliseinen lausahdus, vaan se tulee sydämestä, yli 20 vuoden hoitotyön kokemuksella. Meitä on koiteltu ja tarvittu aikaisemminkin, eikä yhtään vähemmän nyt. 

Mainos
Mainos