En olisi vielä kaksi viikkoa sitten uskonut... Kuva: Pixabay / FreeCreativeStuff

#397: Elämme erikoisia aikoja

En olisi vielä kaksi viikkoa sitten uskonut, miten perustavanlaatuisesti arki voi muuttua meillä suomalaisilla(kin).

Mä luulin joskus silloin hektisimpinä työvuosina, että olen nähnyt (ensihoidossa ja päivystyksessä) miltei kaiken. Olen hoitanut hukuksissa ollutta lasta. Olen joutunut (ensihoito)tilanteeseen, jossa on juuri murhattu lapsi. On ollut Myyrmannin pommi-isku ja on ollut Thaimaan tsunami. Olen kuullut ja nähnyt uskomattomia tarinoita, hoitanut kaikenlaista vaivaa, päästä varpaisiin.

Luulin silloin, että olen nähnyt miltei kaiken.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Enpä vaan ollutkaan. Olen siis ollut (kuten moni kollega) tekemisissä kaikenlaisten tautien kanssa tietysti koko urani. Tautikirjoon kuuluvat tietysti myös infektiosairaudet. Olemme sairaalassa niin kovin tottuneet siihen, että epäilemme, tutkimme ja eristämme. Useimmiten nämä caset hoituvatkin ihan tällä normaalilla rutiinilla, eristetään ja otetaan käyttöön eristysvarotoimet. 

Näitä tapauksia on ollut yksittäin, tai esimerkiksi influenssakaudella näitä potilastapauksia saattaa hyvinkin olla muutama per päivystys. Mutta en tosiaan ollut jotenkaan osannut ajatella tapahtumaa, pandemiaa.... Pandemiaa, jossa yhdessä maassa voi olla esimerkiksi 31 000 sairastunutta ja 2500 kuollutta (Italian noin-lukemat eiliseltä). Myönnän, en juuri milloinkaan osannut näiden yksittäisten ja pienimittaisten epidemiakausien aikana epäillä että vielä joskus päätyisimme tilanteeseen, jossa käsillä on maailmanlaajuinen pandemia.

Silti, vaikka tämä kaikki hämmentää kovasti (ja ehkä vähän pelottaakin, myönnän!) niin uskon, että tästä selvitään. Suomi on korkeatasoisen terveydenhuollon maa ja meillä on käsittääkseni globaalin vertailun kestävä määrä esim. tehohoitopaikkoja. Silti, "let's flatten the curve"! Tehdään kaikkemme, jotta terveydenhuollon kuormitusta / kuormitushuippua saataisiin loivennettua. 

Tärkeimmät ohjeet yhä lienevät käsihygienian tärkeys, turhan liikkumisen (tarkoitan julkisilla paikoilla / ihmiskontaktit) välttäminen sekä toisia ihmisiä päin aivastelun ja yskimisen välttäminen. Tietysti myös pintojen puhdistaminen julkisissa tiloissa sekä käsidesin käyttö ovat myös hyviä, tartuntaa ehkäiseviä keinoja.

Ainiin. Ja vielä tämä: Vaikka COVID-19 on nyt mediaseksikäs puheenaihe, ei unohdeta muita potilasryhmiä. Aivoverenkiertohäiriöpotilaat, sydäninfarktipotilaat, kirurgiset hätätilapotilaat, leukemiapotilaat... Esimerkiksi nämä potilasryhmät tarvitsevat edelleen kiireellisen hoidon. Koko terveydenhuoltojärjestelmää ei siis voida valjastaa vain koronavirus-paskiaisen vuoksi, vaan meillä on yhä ne samat potilasryhmät jotka tarvitsevat päivittäin akuuttia hoitoa. He eivät häviä mihinkään.

Iso kiitos ja kunnioitus teille kollegat, ketkä teette töitä siellä eturintamassa. En voi tietää, miten rankkoja esimerkiksi päivystyksen vuorot ovat näinä päivinä, mutta voin hyvin arvata miten rankkaa siellä on! Toivotaan, että saatte julkisen kiitoksen lisäksi myös tunnustuksen työnantajalta, kun tämä kaikki hässäkkä on ohitse! Sen tunnustuksen te kyllä ansaitsette!

Mainos
Mainos