Puhtaus on iloinen asia, erityisesti sairaalassa. Kuva: Annika Rauhala

#398: Kiitos laitoshuoltajille!

Mä haluaisin nostaa esille ja kiittää erästä ammattiryhmää joka on jäänyt mun mielestä aivan liian vähälle huomiolle.

Laitoshuoltajat.

Tämän ammattiryhmän nostaminen esiin nousi mun mieleen Heta Tuuran Facebook-päivityksestä

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mä olen entisessä työssäni tehnyt vuosikausia yhteistyötä laitoshuoltajien kanssa. Ollaan tehty työtä samoilla poleilla ja leikkaussaleissa, samojen potilaiden hyväksi. Laitoshuoltajat huolehtivat päivystyksessä tietysti esimerkiksi puhtaudesta, mutta monessa paikassa myös esimerkiksi ruokahuollosta ja potilaiden vaatteiden luetteloinnista jne. Leikkaussalityössä laitoshuoltajien työ on olennainen osa toimenpiteiden välissä. Kukapa tahtoisi potilaana tai hoitajana / lääkärinä tulla likaiseen saliin tekemään toimenpidettä, joka vaatii ympäristöltään ehdotonta puhtautta.

Päivystyksessä potilaiden vaihtuminen on (kuten leikkaussaleissakin) nopeatempoista ja myös päivystyksessä me välillä onnistutaan sotkemaan aika hyvin se hoitohuone. Ei tulisi mitään esimerkiksi kiivastahtisesta akuuttihuoneen toiminnasta jos ei olisi laitoshuoltajia työkaverina.

Erityisesti näinä vaikeina aikoina toivon, että me hoitajat, lääkärit, potilaat ja omaiset osaisimme arvostaa laitoshuoltajien työtä. Pintojen puhtaanapitäminen, sänkyjen ja hoitohuoneiden puhtaus ja puhtaat petivaatteet sairaalan sängyssä ovat ihan mielettömän upea juttu! Läheskään kaikilla maailman hoitajilla ja lääkäreillä ei ole niin hyvät ja puhtaat työolot kuin meillä täällä Suomessa.

Kiitos laitoshuoltajat! Olette tärkeä ja olennainen osa työyhteisöä, emmekä pärjäisi ilman teitä!

Kommentit

Käyttäjän Mirja Kajula kuva

Koulutin 20 vuotta laitoshuoltajia hoitoapulaisiksi. Näin siinä sivussa puhtauspuolen moninaisuuden. Lontoossa kävin Nightingale-museossa, jossa koulutuksemme perusta konkretisoitui. Krimin sodassa , jossa suomalaisiakin taisteli tsaarin riveissä 1850-luvulla,kuoli runsaasti sotilaita pilkkukuumeeseen ja punatautiin. Sairaanhoitajakoulutuksen perustaja FN puuttui hygieniaoloihin ja viemäröintiin, saaden puhtauden parannuttua kuolleisuuden vähenemään puoleen..
Laitoshuoltajat osaavat olla siirtämättä likaa paikasta toiseen. He osaavat myös eristyssiivouksen.
Olen vuoden ollut "tehostetussa kotihoidossa-". Olisin alkukuukausina kaivannut laitoshuoltajaa sairaanhoitajan sijaan. Olisin tarvinnut apua vuodehuollossa, siivouksessa, pyykkihuollossa, tiskauksissa jne, en katsauksessa olenko hengissä. Kouluttamani laitoshuoltajat olisivat osanneet auttaa. Työt jäivät kuitenkin lapsilleni, jotka asuivat muualla.
Toivottavasti tämä aika auttaa koko terveysalan ammattilaisia yhteistyöhön ja arvostamaan kaikkien työpanosta. Myös määrittämään hoidon tarpeen vaatiman järkevän mitoituksen.
Puhtaus kunniaan!

Mainos
Mainos