Näkymätön uhka jokapäiväisessä työssä. Kuva: Pixabay

#399: Vaarallista työtä

Potilaita kohtaava ja hoitava henkilö ei ole vaarassa ainoastaan koronaviruksen aikana.

Hoitajat, lääkärit, laitoshuolto ja välinehuoltajat kohtaavat viruksia ja bakteereita jokaisen työpäivän aikana. Norovirus, meningiitti, koronavirus... Infektiosairauksia on moneen lähtöön ja joka ikinen työpäivä on ikävä mahdollisuus saada jonkin sortin infektio. Aseptinen työtapa on hoitajan perusase infektioita vastaan: Käsienpesu ja käsidesin käyttö, hengityssuojaimen käyttö varsinkin potilaan kanssa lähikontaktissa oltaessa, hanskojen runsas käyttö... Nämä kaikki ovat perusasioita mutta silti tietysti riski saada infektio työpaikalta on olemassa.

Aseptinen työtapa ja varotoimet eivät siis ole ainoastaan koronavirusajan keksintö. Haluan nostaa tämän esiin siksi, että myös suurella yleisöllä on käsitys siitä minkälaisten asioiden kanssa ja millä tavalla esimerkiksi me hoitajat teemme päivittäin töitä - Oli pandemia-aika tai ei.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Me toimimme jatkuvasti itseämme ja muita potilaita suojaten. Ystävämme - laitoshuoltajat ja välinehuoltajat - puhdistavat likaiset sängyt ja huolehtivat, että meillä on puhtaita instrumentteja sekä puhtaat työtasot. Puemme hanskat käteen kerta toisensa jälkeen, riisumme ne aseptisesti pois, lotraamme käsidesillä niin että käsidesiä valuu maahan saakka. Käytämme suojavaatteita ja maskeja potilaiden lähihoidossa. Voin muuten kertoa, että siinä täydessä suojavarustuksessa tulee todella kuuma jo pian pukemisen jälkeen.

Emme suojaudu ainoastaan bakteereilta ja viruksilta. Jos sattuu CBRN-onnettomuus, me suojaudumme myös säteilyä, biologista tai kemiallista uhkaa vastaan. Pesemme kontaminoituneet eli esimerkiksi säteilylle altistuneet potilaat. Siinä suoja-asussa sekä suojamaskissa tulee muutoin kaksin verroin tukalampi olo kuin tuossa hieman kevyemmässä, infektiosuojavarustuksessa.

Meillä Suomessa on siitä hyvä tilanne, että meille tarjotaan suojavaatetus työn puolesta. On huojentavaa, kun mahdollisesti kontaminoituneet työvaatteet voi jättää töihin pestäväksi ja ottaa uudet vaatteet tullessa uuteen vuoroon. Kaikissa maissa ei ole tätä mahdollisuutta, esimerkiksi USA:ssa hoitajat käsittääkseni joutuvat monessa paikassa kulkemaan kotoa töihin ja takaisin työvatteissaan. On siis merkittävä asia, että meille tarjotaan työvaatetus. Muistattehan säännöllisesti puhdistaa myös työkengät!

Ei siis vain korona-aikana, vaan aina ja joka päivä potilaita ja infektioita kohtaava on vaarassa, pahimmassa tapauksessa oman terveytensä uhalla. On todella pelottavan tuntuista mennä esimerkiksi erityshuoneeseen jonka potilaalla tiedetään olevan mahdollisesti henkeä uhkaava, vakava infektio. Silti sinne mennään. Joka päivä, jokaisessa vuorossa.

Se on rohkeutta se. 

Mainos
Mainos