Rattaiden on pyörittävä jatkuvasti. Siksi vuorotyö. Kuva: Pixabay

#402: Vappu ja työn juhlaa

Kuinka suuri onkaan ero päivätyön ja vuorotyön välillä.

Vuorotyössä työn juhlaa voi aistia esimerkiksi ensihoidossa tai päivystyspolilla. Sitä voi aistia myös leikkaussalissa, jossa meneillään oleva vappuaaton traumaoperaatio ei eroa millään tavalla arkipäivän tai -illan toimenpiteestä. Sairaus kun ei katso aikaa eikä paikkaa.

Stroke-yksikössä aivoverenkiertohäiriöstä kärsivää potilasta hoidetaan juhlapäivänä siinä missä muulloinkin. Labroja otetaan ja vastataan, potilaita tulee ja menee, potilaita parantuu ja kuolee. Kahvitauot ja ruokatauot sovitaan kuten ennenkin, sillä erotuksella, että kahvihuoneessa on ehkä pöydällä tarjolla tippaleipää ja simaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ensihoidossa tehtävämäärän olettaisin jopa lisääntyvän vappuaaton iltaa kohden. Ei varmasti tarvitse edes sanoa, mikä on a-kirjaimella alkava sana joka on suuressa osassa tehtäviä osatekijänä.

Vuodeosastoilla kääntämis- ja kuivituskierrokset tehdään samoin, kuten aiemminkin. 

Röntgenyksiköissä TT-kuvauslaite ei saa hetken rauhaa, luukuvauslaite räpsii kuvia "like never before". Labrassa näytteitä otetaan, analysoidaan ja vastataan kuten vaikkapa mikä tahansa maanantai tai tiistaipäivänä.

Arvostan teitä, vuorotyötä tekevät hoitajat ja muut terveydenhuollon yksiköissä työskentelevät! Arvostan aivan uskomattoman paljon. Hyvin monen asian on pyörittävä yhteiskunnan toiminnan turvaamisen vuoksi täysin vuorotta. 24/7. Valot eivät sammu, laitteet eivät sammu, tilat eivät tyhjene. Toiminta on aivan jatkuvaa.

En vähättele päivätyötä tekeviä lainkaan, mutta haluan nostaa hattua vuorotyötä tekeville. Tein vuorotyötä noin 17 vuotta, ja nyt päivätyötä tehdessä voin vain arvostaa vuorotyöläisten työpanosta. 

Kiitos, tsemppiä ja hyvää vappua! 

(Missä tahansa vappua vietätkin)

Mainos
Mainos