Tietolähteitä ennen internetin aikaa. Kuva: Pixabay

#405: Tauti, sairaus, elämäntapa

Törmäsin netissä sattumalta lahtelaisen vanhemman herran Arno Forsiuksen tähän tekstiin "Terveydenhoidosta eri aikoina". Arno Forsius on tunnettu lääketieteen ja terveydenhuollon historioitsija, lääketieteen ja kirurgian tohtori.

Mitä terveys on? Mitä se oli 100 vuotta sitten ja mitä se on nyt? 

Työssä sairaanhoitajana kohtasin yli 20 vuoden aikana varmasti tuhansia, jos en jopa kymmeniätuhansia, ihmisiä. Jokaisella heillä on varmasti ollut oma käsitys terveydestä ja sairaudesta. Mikä on15-vuotiaan nuoren, perusterveen pojan käsitys terveydestä, miettiikö hän edes sitä? Elämä on helppoa, senkun tuosta vaan elelee menemään. Ihanaa huolettomuutta!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mitä ajattelee 10-vuotias lapsi joka on sairastanut syöpää kolme vuotta? Mitä hänelle on terveys? Hänelle ja hänen perheelleen terveys saattaa merkitä sitä, että sytostaattihoidosta ei tällä kertaa tullutkaan huonoa oloa ja koulua on käyty normaalisti jo kolmatta viikkoa. 

Mitä ajattelee 90-vuotias monisairas vanhus terveydestä? Terveys on hänelle varmasti jotain sellaista, että voi käydä kävelyllä tänään ulkona tai saa puettua itselleen housut ja paidan ilman, että tarvitsee toisen apua.

Mitä ajattelee 45-vuotias munuaissairaudesta kärsivä perheenäiti terveydestä? Terveyttä saattaa olla se, että pääsee itse, omatoimisesti käymään kolme kertaa viikossa dialyysihoidossa. Terveyttä on se, että otetaan munuaissiirrejonoon, on tarpeeksi hyväkuntoinen kestääkseen mahdollisen tulevan operaation.

Terveys on siis suhteellinen käsite meille jokaiselle, mutta yhtä kaikki - terveys on sitä, että pystyy toimimaan ja pystyy olemaan toimiva. Puhutaan toimivuudesta sitten perheen tai yhteiskunnan mittakaavassa, on omatoimisuuden määrä kai yksi hyvä mittari terveydelle.

Terveys ei siis ole kaikkien vaivojen puuttumista ja täydellistä virheettömyyttä, vaan terveys on toimintakykyä. 

Toivon teille kaikille hyvää terveyttä tähän kevääseen ja kesään!

Mainos
Mainos