Vakioasiakkaan kanssa toimintatavat ovat tutut. Kuva: Pixabay / @jeonsango

#406: Entä jos potilaasta tulee tuttava?

Monessa terveydenhuollon yksikössä toimiville on muodostunut pitkäaikaisia asiakkuus- ja potilassuhteita, esimerkiksi pitkäaikaissairaiden potilaiden kanssa. Suhde varsinkin hoitajan ja potilaan välillä saattaa kestää vuosikausia. Siinä ajassa ehtii jo (jopa viikottain tavatessa) tutustumaan toisiinsa hyvin. 

Vaikka ollaan ammattilainen-asiakas-suhteessa, niin siinä vuosien saatossa saatetaan todennäköisesti vaihtaa jo henkilökohtaisiakin kuulumisia. Voi olla, että perhekuviot ovat toiselle tuttuja tai löytyy jopa yhteisiä tuttavia tai harrastuksia.

Opitaan toisen luonteenpiirteet, vahvuudet ja kommervenkit. Opitaan, miten esimerkiksi toinen saapuessaan saattaa murahtamalla tarkoittaa tervehdystä, eikä välttämättä tarkoita sen olevan epäystävällinen ele. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Saatetaan jopa oikeasti ystävystyä. Ostetaan pienet joululahjat. Eikä se ole väärin sekään.

On tietysti hyvin paljon asioita ja aiheita, joissa pitkäaikaistakaan asiakkuus-/potilassuhdetta ei saa sekoittaa henkilökohtaiseen tuttavuuteen. Hoitaja ja lääkäri kyllä tunnistavat rajat, milloin ja miten olla ammatillinen ja milloin voi sanoa jotain ihmiseltä ihmiselle. Hoitaja ja lääkäri kyllä tietävät, kuinka lähelle pitkäaikaisen hoitosuhteen toisen osapuolen päästää. Tämä on tietysti henkilökohtaista, ei kaikista tule hyvänpäivän tuttuja enempää vaikka oltaisiin vuosia tavattu.

Vielä yksi näkökulma tähän on se, kun minä hoitaja joudun potilaaksi ja vaikkapa leikkaukseen. Mitä todennäköisemmin, useimmat vuorossa olevat hoitajat ja lääkärit ovat tuttuja ja minut nukuttaa lääkäri jonka kanssa olen vuosikausia tehnyt töitä. Tällöin ei olla pitkäaikaisessa potilassuhteessa vaan työn kautta pidempiaikaisia tuttuja. En tiedä teistä, mutta minun mielestäni tämä on positiivinen asia. On jotenkin turvallista mennä toimenpiteeseen ja nukahtaa kun Propofol-ruiskun minuun kytkee tuttu ihminen.

Tuttu hoitaja, tuttu lääkäri. Näen tässä enimmäkseen positiivisia puolia. Uhka vai mahdollisuus -dilemmassa tämä kääntyy ehdottomasti mahdollisuuden puolelle.

Mainos
Mainos