Vanhus, ihminen, persoona. Kuva: Pixabay / Gerd Altmann

#411: Ihminen ja vanhuus

Vanhuspotilaiden ja -asiakkaiden osuus kaikista potilaista eri terveydenhuoltoalan yksiköissä on suuri. Oli kyse päivystystyöstä tai osastotyöstä, vanhuspotilas on usein tyypillisin potilas, jonka kohtaamme. 

Vanhuus, geriatrinen hoitotyö, geriatria - ne eivät tyypillisesti ole olleet mediaseksikkäitä alueita. Onneksi viimeisten vuosien aikana vanhustyö on noussut aivan ansiosta keskusteluun yhä enemmän. Vanhustyö on nykyään onneksi useammin osa yhteiskunnallista päätöksentekoa ja arvovalintoja.

Vanhustyö on paitsi osa isompaa keskustelua, myös hoitajien ja lääkärien arvoista ja ajatuksista lähtevää toimintaa. Millä tavalla minä hoitajana näen vanhuksen? Mitä vanhuus on? Onko vanhuus eri asia kuin nuoruus tai aikuisuus, onko vanhus persoona? On tietysti.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Itsestäänselviä asioita ehkä, mutta puhun tässä myös itselleni. Olen monesti löytänyt työelämässä itseni miettimästä, minkälainen on ollut esimerkiksi hoitamani vanhuksen, dementikon, aiempi elämä. Mitä hän on tehnyt työkseen? Minkälainen persoona hän on ollut, minkälaisia asioita kokenut elämässään? Olen yrittänyt ajatella vanhuksen "kokeneempana aikuisena", jonka arvokkuuteen tai persoonallisuuteen ei lainkaan vähentävästi vaikuta esimerkiksi muistisairaus.

Terveydenhuollon digitalisoitumista kehitettäessä pitää muistaa vanhukset ja heidän tarpeensa. Palvelut, markkinointi ja tuotekehitys on tehtävä (kuten aina kuuluisi tehdä) asiakaslähtöisesti. Esimerkiksi etäpalveluiden ja web-sivujen käyttöliittymien on oltava selkeitä. Sama koskee myös palveluiden muotoilua, mahdollisimman vähän "luukuttamista" ja mahdollisimman paljon yksinkertaista ja nopeaa asioiden hoitumista.

Vanhustyön keskusliitto tekee ansiokasta työtä, ja suosittelen tutustumaan heidän sivuihinsa, esimerkiksi Vanhustenviikon teemaan "Onni on vanheta". Tällä pyritään tuomaan esiin sitä, että vanhuus ei ole ainoastaan puutteita ja luopumista vaan myös hyviä asioita. Käy katsomassa täältä mitä kaikkea Vanhustyön keskusliitto tarjoaa esimerkiksi materiaaliksi hoitotyöhön!

Tsemppiä vanhustyöhön, kollegat! Kiitos!

Mainos
Mainos