Kylttiä kerrakseen. Viesti on tosin hyvä! Kuva: Pixabay

#412: Sairaalan opastesekamelska hämää

Kävin eilen eräässä terveydenhuollon yksikössä.

"Ota käsidesiä tästä"

"Ei saattajia koronavirusepidemian vuoksi"

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

"Ota Kela-kortti valmiiksi esille"

"Odotathan vuoroasi turvallisen välimatkan päässä"

Tässä muutama esimerkki selkeimmästä päästä ohjeita. On tietysti ymmärrettävää, että asiakkaita, potilaita ja omaisia pitää opastaa opastein ja kyltein esimerkiksi juuri korona-viruksen tarttumisen vähentämiseksi

Yksikössä jossa kävin, on osa kulkuopasteista korvattu moderneilla symbolein varustetuilla kylteillä. Näissä kylteissä on selkeät fontit sekä kuvaava merkki. Niiden lisäksi oli tosin kylttejä, joihin on teipattu A4-paperi. Siihen oli kirjoitettu paljon tekstiä siitä, mitä kyseisessä yksikössä vieraillessa pitää huomioida ja mitä ei missään nimessä saa tehdä. Tuo kylttien "modaus" kyllä vähän sekoittaa ja hankaloittaa opasteiden luettavuutta ja hyötyä.

Seuraavan kerran kun menet töihin, katso yksikössäsi tiloja ja opasteita potilaan silmin. Onko tarroja, julisteita ja ohjelappuja turhan paljon? Ovatko opastekyltit oikeassa paikassa ja ovathan ne tarpeeksi helposti luettavissa? Ohjelappusia ja kylttejä voi myös olla ehdottomasti liikaa. Silloin niitä ei varmasti tule luettua.

Pidän erityisen paljon lattiassa olevista erivärisistä ja -muotoisista viivoista (yhtenäinen viiva, katkoviiva) jotka opastavat eri paikkoihin. Esimerkiksi musta viiva vie röntgeniin - kuinka helppo näin onkaan ihmisiä opastaa kulkemaan oikeaan paikkaan!

Pitää myös muistaa, että potilas tai asiakas joka tulee yksikköömme esimerkiksi tutkimusta varten, on vieraassa paikassa ja mahdollisesti myös ensimmäistä kertaa. Tavat ja ohjeet, jotka meille työntekijöinä ovat itsestäänselviä, eivät ole sitä välttämättä asiakkaillemme. 

Työvaatteet päällä olemme myös itse opasteita ja mainoskylttejä, vähän niinkuin supermarketin henkilökunta. 

Sairaala - Terveyden Supermarket... Hmm, uudelleenbrändäyksen paikka? :)

Mainos
Mainos