Ei kone, vaan ihminen. Kuva: Pixabay

#413: Hoitajakin on vain ihminen

Otsikko on ehkä vähän kliseemäinen. Koen, että sitä pitää tarkentaa. Kukaan meistä ei ole "vain" ihminen, siis sillä tavalla vähättelevästi. Olemme "vain ihmisiä" heikkouksinemme ja virheinemme.

Hoitajalla on persoona, joka on vahvalla tavalla mukana, kun hän tekee töitä. Jotkut tuovat omaa persoonaansa esiin työssään enemmän, jotkut vähemmän. Yhtä kaikki - se, mitä hoitaja tuo esiin työssään, ei tietystikään ole kaikki, mitä hän kokee hoitaessaan ihmistä hoitajana ja kanssaihmisenä. Jokaiselle hoitajalle tulee uransa varrella myös vaikeita kohtaamisia, vaikeita ihmiskohtaloita ja asioita, jotka jäävät mietityttämään.

Miten sinä käsittelet vaikeita tunteita ja vaikeita tapauksia työssäsi? Onko sinulla luotettava työkaveri, jonka kanssa voit puhua myös niistä tapauksista, joissa koit surua ja ahdistusta tai joissa hommat eivät menneet aivan putkeen? Vai onko sinulla joku muu ihminen, esimerkiksi ystävä tai puoliso, kenen kanssa saat tuulettaa ajatuksiasi vaikeista työhön liittyvistä tunteista ja tapahtuneista asioista? Oli miten vain, tärkeintä lienee se, että ei yritä sivuuttaa omia (joskus hankaliakin) tunteitaan ikään kuin ajatellen, että "ei minua nämä asiat rassaa". 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Työpaikallasi saattaa olla käytössä debriefing/defusing-käytännöt tai saatatte saada työnohjausta. Mutta sitten ovat nämä hoitajan päivittäiset, pienet tai suuret, kuormittavat kohtaamiset tai tapahtumat, jotka eivät ehkä osu mihinkään yllämainituista psykososiaalisen tuen prosesseista. Stressaavat tai muutoin kuormittavat tilanteet toistuvat (riippuen yksiköstä jossa työskentelet) jopa päivittäin. Työvuosien aikana kertyy siis melkoinen määrä tilanteita ja kohtaamisia, omia ajatuksia ja huolta toisesta ihmisestä.

Niin, sitä minä vain halusin sanoa, että pidä huoli itsestäsi myös henkisen hyvinvoinnin suhteen. Pidä huoli siitä, että pääset säännöllisin väliajoin ventiloimaan työhön(kin) liittyviä murheita ja ajatuksia jonkun kanssa. Älä jää yksin. Puhu rohkeasti, jos siltä tuntuu.

Ihminen on työyhteisön tärkein voimavara ja tämän voimavaran hyvinvoinnista on pidettävä huolta.

 

Mainos
Mainos