Miten meni, omasta ja potilaan mielestä? Kuva: Pixabay

#413: Palautetta, kiitos!

Monessa yksikössä näkee pikapalautelaitteita (Happy Or Not) ovenpielessä. Ne ovat kätevä tapa asiakkaalle, potilaalle tai omaiselle antaa palautetta, ja toisaalta myös kätevä tapa saada palautetta yksikkönä.

Palautteen antajan painaessa laitteen nappia esimerkiksi poistuessaan hoitoyksiköstä, hän tietysti antaa palautetta koko prosessista. Koko potilasta hoitanut ketju vaikuttaa kokemukseen, aina labra- ja röntgentutkimuksista kotiuttavan lääkärin tapaamiseen. Tätä Happy Or Not -palautepainiketta pääsevät lisäksi painamaan vain ne parhaassa kunnossa olevat potilaat, jotka pääsevät liikkumaan. Vuodepotilaat eivät tätä painiketta pääse hyödyntämään.

Kuinka usein sinä, hoitaja, saat palautetta työstäsi? Jos muistelen hoitajan urani alkuvuosia, palautetta ei juurikaan annettu muutoin kuin vuosittaisessa kehityskeskustelussa. Hieman nopeammalla aikataululla palautetta tuli, jos oli oli tehnyt jotain huonosti tai väärin.  

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mutta tarkoitan nyt sellaista rakentavaa palautetta. Esimerkiksi: Käyttekö läpi, miten traumahälytys meni tai miten elvytys tiimiltä sujui? Mitä oltaisiin voitu tehdä toisin ja mikä meni hyvin?

Palautetta pitäisi myös saada siitä, miten minä yksittäisenä hoitajana hoidan päivittäisen työni. Missä olen hyvä, missä on parantamisen varaa, mihin kannattaa keskittyä esimerkiksi ammatillisessa suuntautumisessa? Tämänkaltaista palautetta toivoisin hoitajana saavani vaikkapa kuukauisittain. Kehityskeskustelu kerran vuodessa saattaa olla liian harvoin, varsinkin uran alkuvaiheessa olevilla hoitajilla.

Pitäisi ja pitäisi. Mitenkäs tämän sitten toteuttaa, kun ei hoitajien työasuihin voi kiinnittää Happy Or Not -laitetta? 

Esimiehenä voisin ajatella vaikka pitäväni lyhyen kahvitauon kunkin alaisen kanssa. Tämän juttelutuokion ei tarvisi olla sen muodollisempi kuin kasuaali jutustelu silloin tällöin, että mitenkäs töissä menee ja miten minä voisin tehdä sinun työpäivästäsi sujuvamman.

Ei kai se sen ihmeempää vaadi kuin ihmisenä ihmiselle olemista, kiinnostusta ja kuuntelemista. Happy or not?

Mainos
Mainos