Aiemmin vain meidän ammattilaisten käytössä, nyt koko kansalla. Kuva: iStock

#414: Yksi neuvo maskin käyttöön

En olisi aiemmin uskonut, että tulee päivä, jolloin ennen vain ammattikäytössä olleet suojavarusteet olisivat se kuuluisa uusi normaali.

Luulin aiemmin, että aasialaisten turistien vakiovaruste - kasvomaski - oli puhdasta liioittelua ja saatoin ehkä hyväntahtoisesti hymähtää kasvomaskia pitävän turistin nähdessäni. Ihan vielä vähän aikaa sitten muistan ajatelleeni, että suojavarusteet kuuluvat vain infektiopotilaan lähihoitotilanteisiin, varotoimiin.

Täytyy myöntää, että olin väärässä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kasvomaskit eivät kuulu enää vain hoitajan tai lääkärin vakiovarusteisiin. Ne ovat viimeistään tästä päivästä alkaen vakiovaruste myös suomalaisessa joukkoliikenteessä ja julkisilla paikoilla. 

Muistan, kun ensimmäisiä kertoja pidin suojamaskia pidempään päällä. Menin silloin anestesiahoitajan hommiin leikkuriin. Muistan, miten aluksi tuli huono, heikko olo, kun maskia piti pitää pidempään päällä. "Joo se on ihan normaalia. Saattaa olla, että sinne kertyy vähän enemmän hiilidioksidia", oli kokeneemman hoitajan kommentti. 

Olen hoitanut monia hengenvaarallista infektiotautia sairastavia potilaita. Meningiittipotilasta hoitaessa muistan pakonomaisesti tarkastaneeni ennen ja jälkeen, että ovathan suojavarusteet varmasti oikein päällä. Visiirillisessä maskissa on astetta turvallisempi olo, mutta aina on sellainen pelko, että "jos se bakteeri tai virus hiipii jostain rakosesta minun kimppuuni".

Infektiovarotoimet ovat tietysti meidän henkilökunnan suojaamiseksi välttämättömiä, mutta kesäkuumalla muistan ajatelleeni pidempään eristyshuoneessa ollessani, että jospa heittäisi vain tämän eristystakin, myssyn ja visiirimaskin pois. Monta tuntia suojavarusteissa töitä tehdessä tulee todella kuuma.

Hanskojen käyttö oli päivystyksessä jotenkin monta kertaa automaattisempaa kuin maskin käyttö. Hanskoja käytettiin ahkerasti ja miltei jokaisessa hoitotilanteessa. Se on tietysti potilaan ja hoitajan suoja. 

Entisestä erikoisvarustuksesta on siis tullut uusi normaali.

Jos jotain suojavarusteiden käytöstä haluaisin kaikelle kansalle neuvoa, niin sen että maskia ei räplätä edestakaisin päälle ja pois. Sama koskee hanskoja, niillä ei kaupassa kannata kosketella ensin omia kasvoja ja sitten irtomyynnissä olevia tomaatteja. Suojataan itseä ja muita fiksulla käyttäytymisellä ja suojavarusteita hyödyntäen, siinäpä se kai.

Toivotaan, että pian tulee se hetki, kun maskin saa jättää vain erityistilanteita varten.

 

Mainos
Mainos