Tämänkaltaisia (mutta ehkä vähän hienostuneempia) työkaluja ja välineitä käytetään mm. leikkaussalissa. Kuva: Pixabay

#420: Hoitotyön pahimmat ja ihanimmat välineet

Meinasin ensin kirjoittaa aiheesta "vihatuimmat välineet ja tarvikkeet hoitotyössä". Sitten peruuttelin vähän, ettei tule liian negatiivinen kuva. Koska onhan meillä hoitotyössä tietysti käytössämme (onneksi) pääasiassa hyödyllisiä ja käytettäviä tarvikkeita, välineitä ja laitteita.

Idea tämänkertaiseen blogikirjoitukseen tuli, kun kävelin kaupungilla ja vastaan tuli mies jolla oli tällainen collar 'n' cuff -tyyppinen sidos. Se toi mieleen mieleen ajat, jolloin tuota collar 'n' cuffia ei käytetty, vaan taiteiltiin potilaalle kolmioliinasta kantoside. Ai että vihasin kolmioliinaa! Avaruudellisessa hahmottelukyvyssäni on aina ollut selkeästi aukko kolmioliinan asiallista taittelua varten. Vaikka asiaa kuinka minulle yritettiin rauhallisesti opettaa, ja vaikka kuinka yritin laatia itselleni kolmioliinan taittamisesta ja asettelusta jonkin toimivan ajatusmallin, ei se koskaan oikein onnistunut minulta.

Olisipa silloin ollut tuota collar 'n' cuffi käytössä! 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

En pitänyt myöskään vanhemmanmallisista, äänekkäistä CPAP-laitteista. Ääni niissä on niin kova, että ei kuule omia ajatuksiaan. Sitä erittäin kovaa suhinaa kun kuuntelee pari kolme tuntia, niin alkaa sattua päähän. Onneksi tuli niitä modernimpia NIV-laitteita, jotka ovat käyttökokemukseltaan ja äänekkyydeltään huomattavasti miellyttävämpiä, hoitajalle ja potilaalle.

Olin pitkään käyttänyt työssä tarjolla olleita valmistajan X-suonikanyyleitä. Kilpailutuksen myötä X:n tilalle tulivat Y-suonikanyylit. Sanokaa hifistelijäksi, mutta minun mielestäni niissä oli aivan selvä tuntuma erossa. Mielestäni kanyylinlaitto onnistui X-kanyylillä paljon useammin kuin Y-kanyylillä. Salaa vihasin valmistajan Y kanyyleitä.

Erityisen paljon pidin esimerkiksi POC-laitteista, joilla saa vieridiagnostiikkaa helposti ja nopeasti toteutettuna. Esimerkiksi verikaasuanalyysi (joka on uskomattoman hyödyllinen) ja sen nopeus ja helppous. Verensokeri sormenpäästä. Pika-Hb, Pika-CRP, Pika-strep-A... mahtavia apuja työssä! Kaikista paras oli laite, joka vieritutkimuksena tutkii näytteestä PVK:n, TnT:n, INR:n... kätevää ja nopeaa potilaan hyväksi!

Pidin myös esimerkiksi ultraäänilaitteista vieridiagnostiikassa: Sydämen UÄ, rakko UÄ... Ultraäänet antavat nopeaa diagnostiikkaa tai ainakin suuntaavaa tietoa. 12-kanavaisen EKG:n elektrodeja oli ärsyttävä asentaa, mutta kaikessa monipuolisuudessaan EKG on yksi parhaita, luotettavimpia vieridiagnostisia laitteita.

Pidän myös erittäin paljon digipalveluista. Ne helpottavat ihmisten elämää, kun ei tarvitse ajaa esimerkiksi 100 kilometriä tai enemmän nähdäkseen ja jutellakseen hoitajan tai lääkärin kanssa. Ihottumaa voi näyttää vaikka etäyhteyden avulla.

Mitäs on sinun lempilaitteet ja toisaalta myös vihatuimmat vehkeet työssäsi? Kirjoita vastauksesi kommenttiin alle ja osallistu myös työvälineitä käsittelevään kuvakisaan!

Kommentit

Käyttäjän Tiina Nyman kuva

Kyretti! 👌 Niin näppärä ja helppokäyttöinen, tehokas ja kaikenkaikkiaan mahtava väline!

Mainos
Mainos