Arjen supersankareita, me potilaiden hoitajat! Kuva: Pixabay

#422: Jokapäiväisiä sankaritarinoita

Blogissa #417 kirjoitin siitä miten sinä, hoitotyön ammattilainen, näytät asiakkaiden ja potilaiden silmissä ammattilaiselta kaikessa mitä teet.

Jatkona tähän aiheeseen mietin, mitä ovat ne sankaritarinat, joita esimerkiksi tv-sarjojen sairaaloissa tapahtuu joka vuorossa ja päivittäin? Mitä toimintaa on se, josta ihmiset meitä gallupeissa ja haastatteluissa arvostavat?

Onko se "verta ja suolenpätkiä", räjähdysonnettomuuksia ja täpäriä selviytymisiä vain neuvokkaan hoitotiimin ansiosta? Juokseeko traumatiimi oikeasti vuorosta toiseen ilman tauon taukoa pelastamassa vuotoshokissa olevaa potilasta? Onko se päivä toisensa jälkeen harvinaisen ja epätyypillisillä oireilla olevan sairauden diagnosointia?

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vastaus on, että useimmiten edellä kuvatut tapaukset eivät ole sitä ihmisen hoitamisen normaalia ja päivittäistä sankaritarinaa.

Sankaritarinaa on esimerkiksi vuodeosaston hoitajien pitkäaikainen ja sitkeä työ vaikkapa makuuhaavan parantumisen eteen. Normaalia sankaritoimintaa on yövuorossa kahden hoitajan henkilökuntavahvuudella perushoitaa, kääntää ja kuivittaa 20-30 potilasta.

Arkipäivän sankari hoitaa sen kymmenennen ylähengitystieinfektiopotilaan tai kuudennen virtsatieinfektiopotilaan samalla pieteetillä kuin TV-sarjojen näyttävien tapausten hoito tapahtuu. Kulissien takana tämä ei-fiktiivinen sankarihahmo on juuri hoitanut seuraavan vuoron kolmen hoitajan ja kahden lääkärin vajeen kuntoon, jotta ihmiset saavat mahdollisimman hyvää palvelua ja hoitoa. Arjen sankari huomaa suuresta potilasmassasta huonokuntoisen, nopeammin hoitoa vaativan potilaan. Pelastaa ehkä sillä tavalla joskus jopa hengen, ei niin näyttävästi kuin elokuvissa mutta pelastaa kuitenkin!

Hoitotyön jokapäiväinen sankaritarina sisältää usein toistuvia, nopeita ja hitaita juonenkäänteitä. Se on väsymätöntä taistelua tauteja vastaan, 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Se ei ole ehkä tv-sarjaan sopivaa, katsojia kiinnostavaa materiaalia, mutta ihmisten terveyden kannalta välttämätöntä perustyötä. 

Eli jokapäiväistä sankaritarinaa.

Mainos
Mainos