Kulttuuri ja terveys - Näillä kahdella on todistetusti yhteys. Kuva: Pixabay

#424: Vaikeina aikoina tarvitaan sielunruokaa

Elämme kovia aikoja. Kovina aikoina ihminen tarvitsee kaikkia käytettävissä olevia keinoja, joilla pysyä terveenä, parantua tai yleensäkin selvitä seuraavaan päivään. Välttämättömyksiä ovat tietysti ruoka, vesi ja ilma sekä toisinaan myös lääkkeet, mutta sielu tarvitsee muutakin - sielunruokaa.

Oletko kuullut koskaan sairaalassa työskentelevistä kulttuurialan edustajista, yhteisötaiteilijoista? Yhteisötaiteilija tuo taiteen ja kulttuurin kaikkien ulottuville, siis myös potilaiden, jotka eivät esimerkiksi liikuntarajoituksien vuoksi pääse nauttimaan taiteesta muussa ympäristössä.

Kulttuuri kuuluu kaikille, ja yhteisötaiteilija antaa taiteelle ja potilaille uuden kohtaamispaikan. Itse en ollut kuullut vielä vuosi sitten yhteisötaiteilijan roolista. Varsinkaan terveydenhuoltoyksiköiden palveluksessa en kuvitellut olevan tämänlaista ammattikuntaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Aiemmin olisin saattanut ajatella, että höh, olisi silläkin rahalla palkattu vaikkapa hoitaja. Nyt ajattelen vähän eri tavalla. Kulttuuri ja taide vaikuttavat ihmisen terveyteen aivan todistetustikin. Lue esimerkiksi tästä Sitran sivuilla olevasta artikkelista, minkälaisia terveysvaikutuksia taiteella on ihmiselle:

  • Parkinsonin tautia sairastavien elämässä tanssilla voi olla yhteys parantuneeseen tasapainoon, toiminnalliseen liikuntakykyyn, motoriikkaan ja elämänlaatuun.
  • Dementiaa sairastavilla taiteen katsomisella, kokemisella ja tekemisellä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia kognitiiviseen toimintaan ja kognitiivisiin prosesseihin.
  • Säännöllinen laulaminen voi parantaa kroonisista hengityssairauksista kärsivien ihmisten hengittämistä ja elämänlaatua.

Esimerkiksi musiikilla on ihmiselle valtava vaikutus. Syvästi muistisairas saattaa pitkän puhumattomuuden jälkeen muistaa lapsuudesta tai nuoruudesta tutun laulun sanat tarkasti, sanasta sanaan. Komedia naurattaa aikuista ja sairaalaklovni lasta. Sairaalaklovnikin on tietynlainen yhteisötaiteilija, hän tuo sirkustaiteen lasten luo sairaalaan.  

Yhteisötaiteilijoita löytyy esimerkiksi kotipaikkakuntani Lahden ja PHHYKY:n palveluksesta. Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan, mitä yhteisötaiteilijan työnkuvaan ja työpäivään kuuluu. Taidetta ei tuoda sairaalaan tai hoitokotiin ainoastaan potilaiden ja omaisten iloksi. Myös henkilökunta pääsee nauttimaan taiteesta. Esitän hurjan väitteen, mutta mielestäni taide käy sairaalassa yksikköön kuin yksikköön. Heräämö, teho, päivystys... Voisin kuvitella esimerkiksi herääväni mielummin heräämön kattoon maalatun taivaan sinen ja pilvien alla kuin kelmeään loisteputkien paisteeseen. Tai millainen olisi polin odotustila, jossa lapsipotilaita varten seinät ovat tutun lastensadun maisemiksi maalattuja.

Tietynlaista palvelumuotoilua siis. Tehdään tiloista, joissa ihmiset joutuvat odottamaan ja sairastamaan, hieman viihtyisämpiä. Tuodaan sielunravinto, taide ja kulttuuri, kaikille ihmisille saatavaksi. 

 

Mainos
Mainos