Mitä ovat hoitotyön hyvät puolet? Kuva: Pixabay

#428: Hoitotyön hyviä puolia

Hoitotyössä, kuten kaikissa töissä, on hyvät ja huonot puolensa. Itsestäänselvyys, juu. Huonoista puolista ja epäkohdista tulee vain ehkä puhuttua enemmän ja painokkaammin kuin alan hyvistä puolista. Kritiikille ja työolojen parannuksille on paikkansa keskustelunaiheina, mutta tässä kirjoituksessa haluan keskittyä hyviin puoliin. 

Aloin tehdä hoitajan työtä vuonna 1996, jolloin Suomi kärsi vielä laman aiheuttamasta taantumuksesta. Töitä oli yleisesti tosi vaikea saada, ihan vaikka keikkatöitä vaan. Töitä oli vaikea saada myös hoitoalalla. Muistan kysyneeni kerran viikossa sairaalan työnönotosta, onko keikkoja saatavilla, kunnes puolen vuoden kuluttua sain ensimmäisen keikkani. 

Nykyään hoitoala on suhteellisen varma työllistäjä. Töitä riittää, ja omasta osaamisesta riippuen saa jopa vähän valikoida, minkälaista työtä haluaa tehdä. Työaikoja, no, saa valita ja ei saa valita. Päiväyksiköissä työaika on tietysti suunnilleen sama ja vakio. Vuorotöitä tekevissä yksiköissä työaikoihin pystyy vaikuttamaan vaihtelevasti esimerkiksi mahdollisen työaika-autonomian ja vuorotoiveiden puitteissa. Vaikuttamaan pystyy, se on positiivista.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Suomalaisessa terveydenhuollon yksikössä on laadukkaat työvälineet. Pääsääntöisesti ei joudu arpomaan, löytääkö toimivan laryngoskoopin tai toimiiko imu. Sähköä tulee vakaasti pistorasioista, valot eivät vilku ja hoitohuoneiden seiniltä ei löydä torakoita. Yksikössä on omat henkilönsä, jotka huolehtivat yksikön siisteydestä (laitoshuoltajat <3 ) ja oma ammattiryhmänsä myös laskutusvirheiden oikaisuun (sihteerit <3 ).

Työvaatetus tulee talon puolesta. Ei joudu itse pesemään työvaatteita. Työvaatteiden revettyä vaikka normaalia hektisemmässä hoitotilanteessa voi vaihtaa työhousut kesken vuoron uusiin.

Työkaverin sanaan voi luottaa ja tiimityö onnistuu. Tiimityö on itse asiassa hyvinkin sisäänleivottua hoitotyön yksiköissä. Toista autetaan ja hommat tehdään yhdessä jos vain suinkin on mahdollisuus. Lääkärin ja hoitajan suhde on kehittynyt myös, siinä on nykyään enemmän kaksisuuntaista vuorovaikutusta ja ajatustenvaihtoa kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Kumpikin arvostaa toistensa ammattitaitoa ja asiantuntemusta.

Haastan meitä kaikkia keskustelemaan myös hoitotyön hyvistä puolista, jakamaan kokemuksia. Tämä ei tarkoita sitä, että huonoista ja kielteisistä asioista ei voisi keskustella tai että ne pitäisi mitätöidä. Hoitotyö tarvitsee runsaasti enemmän myös myönteistä viestiä ulkomaailmaan, esimerkiksi kuvauksia hyvästä työpäivästä tai positiivisia potilastarinoita.

Hyvää työviikkoa sinulle!

Mainos
Mainos