Terveys, sairastuminen. Pienestä kiinni. Kuva: Pixabay

#429: Tasapuolisena sairauden edessä

Kahdenkymmenen vuoden aikana hoitotyössä ehtii kohdata ihmisiä melkoisen paljon. Olen tavannut potilaita ja omaisia monesta eri kansanryhmästä, monta kansallisuutta ja ammattiryhmää on ollut edustettuna. Ihmisen tasavertaisuus sairauden edessä toisaalta hätkähdyttää mutta toisaalta myös lohduttaa.

Tarkoitan, että ihminen ei ole sairauksille immuuni vaikka olisi rahavarannoiltaan vauras. Sairastua voi vaikka kuinka olisi pitänyt terveydestään huolta. Tietysti esimerkiksi yhteiskunnan hyväosaisilla on jossain määrin paremmat edellytykset pitää terveydestään huolta, mutta vaikka kuinka tekee parhaansa, se ei ole tae siitä, etteikö voisi sairastua. Toisaalta Suomessa on maailman huippuluokkaa oleva julkinen terveydenhuolto, joka hoitaa ihmiset tasavertaisesti yhteiskuntaluokkaan ja varallisuuteen katsomatta. Sairauden hoito on siis suhteellisen tasavertaista, mutta terveyden ylläpidossa ja sairauksien ehkäisyssä on eroja.

Terveyden ylläpidossa ohjauksella ja tiedolla on suuri osuus. Elämme tiedon saatavuuden suhteen äärettömän tasapuolista aikaa. Melkein kenelle tahansa meistä on tarjolla internetin kautta vaikkapa avoimen yliopiston opintoja tai laadukkaita tieteellisiä julkaisuja. Aikaamme kuuluu tietysti myös medialukutaidon tärkeyden korostuminen. Mihin tietoon netissä voi luottaa, mikä tieto on väärää tai valheellista? 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Työterveyshuolto kattaa tietysti suurimman osan työssä käyvistä ihmisistä. Työterveyshuollon lisäksi terveyttämme on tukemassa julkinen avoterveydenhuolto (erikoissairaanhoidon tuella) vauvasta vaariin. Rokotusohjelma ja yleiset ikäkausitarkastukset ovat hyviä esimerkkejä koko kansan tasapuolisesta terveyden ylläpidosta.

Tasavertaisuus korostuu myös onnettomuuksiin joutumisten yhteydessä. Siinä joutuu hoitaja monesti moraalisten ajatuksien äärelle. Toinen osapuoli on päihtyneenä ajanut autoa, ja kolarin uhriksi on joutunut lapsiperhe. Se ei ole missään määrin reilua, sanoo oma ajatusmaailma. Ei ole reilua, mutta se ei saa vaikuttaa hoitoon. Sitä sanotaan ammatillisuudeksi. Kaikki hoidetaan, tasavertaisesti.

Sitä on hoitajan työ.

Mainos
Mainos