Auttavat kädet. Kuva: Pixabay

#430: Vau, mitä vanhustenhoitoa

Viime vuosina vanhustenhoidosta on puhuttu paljon. On puhuttu hoivan laadusta ja tehty asioita näkyväksi. Onko asian esillä oleminen ja korostettu huomio tuottanut tulosta, joka näkyy myös hoitotyön arjessa? Sanoisin, että pientä vaikutusta on ollut huomattavissa. Jos näin ei ole, kirjoita kommenttikenttään oma näkemyksesi.

Viime viikolla katsoin Ylen dokumentin suomalaisen hoitokodin arjesta. Vaikka olen itsekin ollut hoitajaurani aikana muutamassa vanhustenhoitoyksikössä töissä, oli upea katsoa, kuinka omistautuneesti hoitokodin hoitajat tekivät työnsä. Siis työn, jonka tarkoituksena on auttaa toista ihmistä elämään mahdollisimman normaalia arkea.

Omasta työkokemuksestani vanhustenhoidossa on jo aika kauan aikaa, joten on hyvä välillä nähdä, minkälaista on moderni vanhusten hoitotyö Suomessa voi olla. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Dokumentissa seurattiin muutaman hoitajan ja asukkaan arkea pienessä yksikössä. Oli hienoa katsoa, kuinka hyvällä mielellä ja persoonallisesti hoitajat kohtasivat hoidettavansa. Persoonallisuuden kunnioittaminen tuli esiin esimerkiksi vanhuksen omien mieltymysten ja toiveiden kunnioittamisena. On todella kunnioitettavaa ammattitaitoa kohdata asukas, hoidettava, yksilönä eikä vain yleisesti yhtenä työtehtävänä, joka täytyy suorittaa päästäkseen työpäivässä eteenpäin.

Vanhustenhoito on fyysisesti ja henkisesti raskasta. Moni hoitaja kärsii selkävaivoista, olkapäävaivoista ja uniongelmista. Työn raskaus on tunnistettu asia, mutta se voitaisiin myös tunnustaa useammin.

Vanhusten hyvä hoitotyö ansaitsee kaiken huomion. Se on perusta, jonka päälle suurin osa vanhusten arvokkaan elämän toteutumisesta rakentuu.

Kiitos sinulle, lähihoitaja, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, lääkäri, osastonhoitaja, toimintaterapeutti ja laitoshuoltaja, että teette vanhuksillemme hyvän ja arvokkaan arjen. (Jos unohdin jonkin ammattiryhmän, pahoittelut siitä.)

Mainos
Mainos