Kuva: Pixabay

#431: Hoitajan pyhät

HybridiHoitaja-blogi on ehtinyt jo versioon 431.

Monena jouluna olen jo ehtinyt kirjoittaa teille siitä, minkälainen yleensä on vuorotyötä tekevän hoitajan joulu.Olen tehnyt sairaanhoitajan työurastani 20 vuoden aikana varmasti noin 18 jouluna ollut töissä, joten harvempi joulu on tullut vietettyä vapailla. Nykyinen työ onneksi sallii juhlapyhinä vapailla olemisen, mutta ajatuksissa olen kiitollinen teille joulun ja vuodenvaihteen aikaan töissä oleville.

Halusin yleensä olla töissä jouluna siksi, että joulunpyhistä kertyi pyhäkorvauksia. Jouluna kun rahat oli tuhlattu, niin tammikuussa saadut vuorolisät olivat todella tervetulleita taloutta tasapainottamaan. Nuo pyhälisät olivat suurin syy olla töissä, mutta tietysti jouluna sairaalassa on oma erityinen tunnelmansa. Mutta ei sinne varmasti kukaan tunnelman takia mene jouluksi töihin. Töihin mennään, koska joulu päivänä on kuin mikä tahansa muu päivä. Silloin sairastetaan, parannutaan, elvytetään, lääkitään ja leikataan. Töihin mennään myös puhtaasti siitä syystä, että halutaan olla solidaarisia työkavereita kohtaan. Minä olin viime joulun vapailla ja sinä töissä. Nyt on vuoro tehdä toisinpäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Siinä traumahälytysten välissä, anestesiapöytää täydentäessä on jouluaattoaamuna hoitajallakin mahdollisuus soittaa vanhemmilleen ja lapsilleen: "Täällä ollaan, mutta kolmelta päättyy vuoro, ja sitten liityn teidän seuraan." 

Noin saattoi joulunakin töistä ottaa osaa perheen jouluvalmisteluihin.

Joulu päivystyksessä oli monesti hyvin, hyvin kiireinen. Pitkät pyhät aiheuttavat miltei aina jostain kumman syystä ruuhkaa, joten töitä saa paiskia vähintään yhtä tiukalla tahdilla kuin arkenakin. Joulurauhaa toivon monesti myös sairauksista kärsiville. Kivempi se joulu aina on viettää kotona kuin sairaalassa.

Joka tapauksessa, olit vuodenvaihteen sitten kotona tai sairaalassa, potilaana tai hoitajana, toivotan sinulle oikein hyvää uutta vuotta! Ollaan kiitollisia siitä, että meillä on asiat kuitenkin loppujen lopuksi aika hyvin täällä Suomessa. 

Mainos
Mainos