Hammaslääkäriin meno jännittää. Aina. Kuva: Pixabay

#433: Toimenpidejännitys

Tieto lisää tuskaa.

Tämä on pitänyt paikkansa ainakin mun kohdalla, aina kun menen esimerkiksi hammaslääkäriin. Tiedän, mitä siellä tehdään, ja se vihlaiseva kipu, se pelottaa. Vaikka aina puudutetaan hyvin, silti sitä pelkää. Jos se vihlaiseva kipu iskee silti? Voin siis rehellisesti sanoa, että hammaslääkäriin meno jännittää aina. 

Hoitajat ja lääkärit tietävät usein, mitä itselle tehtävässä, kohta alkavassa toimenpiteessä tehdään. Tiedetään myös kiusallisen hyvin, mitkä ovat riskit, mitä komplikaatioita voi tulla eteen. Tieto siis lisää tuskaa. Alan ammattilainen miettii samaan tapaan kuin kuka tahansa muu potilas, että toimiihan puudutus varmasti ja saanko tarpeeksi kipulääkettä?

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sehän se pelottaa ja jännittää potilasta toimenpiteissä, kipu. 

Toimenpidejännityksen huomaaminen vaatii pelisilmää. Pitää osata kysyä potilaalta, jännittääkö tuleva toimenpide. Kaikki eivät sitä näytä ulospäin tai sano suusanallisesti, että nyt jännittää ja paljon.

Jos mahdollista, toimenpidejännitystä on tietysti syytä hoitaa esimerkiksi esilääkkeellä. Kun olin leikkaussalissa töissä, huomasin, että hyvin esilääkittyjen potilaiden anestesia sujui jokseenkin paremmin, tasaisemmin. Tälle omalle huomiolleni löytyy myös tieteellistä pohjaa, katso vaikka tämä Duodecim-lehden artikkeli lasten anestesiasta ja toimenpiteeseen valmistautumisesta.

Monet toimenpiteet suoritetaan potilaan ollessa hereillä, esimerkiksi paikallispuudutuksessa tai spinaalipuudutuksessa. Puudutus ja kivunhoito eivät kuitenkaan ole esimerkiksi leikkaushoidon aikaisen lääkityksen ainoita komponentteja, vaan myös potilaan jännitystä ja pelkoa on syytä huomioida ja lääkitä. Tämä ei koske vain leikkaussalitoimenpiteitä, vaan myös vaikkapa päivystyksenä tehtäviä toimenpiteitä. 

Kun tässä nyt potilaan jännityksestä, pelosta ja kivusta puhutaan, niin haluan kiittää anestesialääkäreitä, joiden kanssa minulla on urani aikana ollut kunnia tehdä töitä. Te mahdollistatte kollegoillenne hyvän ja sujuvan toimenpiteen, potilaalle mahdollisimman miellyttävän kokemuksen ja meille hoitajille hyvän ja turvatun potilaan hoidon.

Kivutonta ja jännityksestä vapaata viikonloppua teille, lukijat!

 

 

Kommentit

Käyttäjän praide kuva

The name should mention that the au thor or the name of their written writing and supply an awareness of the documents attention. It's a very good concept to provide your article a"working name" to remind one about attention (thesis) whilst drafting your newspaper. https://www.concert4america2017.org/definition-of-a-research-paper/

Mainos
Mainos