Vain puolen päivän jätteet? Kuva: Pixabay

#436: Mikä määrä jätettä! Voiko hoitaja tehdä sille mitään?

Sairaalavuosieni aikana mietin silloin tällöin sitä valtavaa jätemäärää, jota sairaala tuottaa.

Pienehkö keskussairaala tuottaa vuosittain noin 200 000 kiloa jätettä. Tästä kokonaismäärästä noin 1,5 prosenttia on viiltävää ja pistävää jätettä ja noin 1 prosentti muuta vaarallista/erityistä jätettä.

67 prosenttia sairaalan sekajätteestä koostuu vaipoista, muovista ja pehmopaperista. Tähän 67 prosenttiin kuuluvat esimerkiksi leikkausliinat, infuusiopussit sekä kertakäyttökäsineet.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tämän "tavanomaisen" jätteen hyödyntämisaste eli materiaalikierrätys tai uusiokäyttö on YLEn jutun mukaan HUS- ja KYS-sairaaloissa noin 50 prosenttia, joka on parempi kuin suomalaisten keskimääräinen yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste (noin 41 %). Sairaalat siis tekevät kovaa työtä ja hyödyntävät uutta teknologiaa vähentääkseen jätekuormaa ja suurentaakseen hyödyntämisastetta.

Mitä yksittäinen hoitaja voi päivittäisessä työssään tehdä jätekuorman pienentämiseksi?

Mitään sellaista ei voi tehdä, mikä riskeeraisi aseptiikkaa tai työturvallisuutta. Potilaiden vaippoja tai hoitajan käsineitä ei voi jättää vaihtamatta. Mutta jos sairaalassanne on jätteiden lajittelu käytössä, jokainen sairaalassa työskentelevä voi kiinnittää siihen huomiota. Myös asiakkaita ja potilaita voi ohjata mahdollisimman tehokkaaseen jätteiden lajitteluun opasteiden ja esimerkiksi roska-astioiden värikoodauksen avulla.

Paperisen dokumentaation jäädessä taka-alalle jätteen määrä tietysti vähenee. Terveydenhuollon teknologian ja palveluiden kehittyessä esimerkiksi etäpalveluiden tarjoaminen vähentää jätteiden määrää myös, kun potilaan tai asiakkaan ei enää tarvitse matkustaa ja tulla sairaalaan vaikkapa poliklinikkakäynnin vuoksi.

Onko sinun työpaikallasi keksitty jokin hyvä keino jätteen vähentämiseksi?

 

Mainos
Mainos