Uuden ajan potilas. Kuva: Pixabay

#438: Uuden ajan potilas vaatii hoitajalta uteliaisuutta

Ajat muuttuvat ja ihminen sen myötä. Uuden ajan potilas on tiedostavampi kuin vaikkapa vuoden 1990 potilas.

Tietoa on saatavilla rajattomasti, mikä asettaa vaatimuksia myös hoitajalle ja lääkärille. On oltava valmis vastaamaan kysymyksiin, jotka koskevat vaikkapa vaivaa tai hoitomuotoja. On oltava valmis perustelemaan hoitopäätöksiä enemmän kuin aiemmin. On myös oltava sen verran aikaa ja valmiuksia, että ehtii keskustellen korjaamaan vaikkapa väärät uskomukset tai vääränlaiset tulkinnat, joita potilas saattaa tarjota ratkaisuksi. Pitää hoitaa ihmisen vaiva yhteistyössä, mutta kuitenkin niin, että päätöksiä tehdessä ratkaisee oikea, todistettu tieto eikä uskomus.

Uuden ajan myötä toivon, että potilaat ovat myös entistä tietoisempia esimerkiksi omasta lääkityksestään. Olen monesti kysynyt potilaalta: "Mitä lääkkeitä te syötte ja miksi, mihin vaivaan?"

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Aivan liian monesti olen saanut vastaukseksi vaikkapa, että en minä tiedä, joku Bep... Bisp... Bipso.... en minä muista, mutta lääkäri vaan sanoi minulle, että syö tätä kerran päivässä.

Parhaissa tapauksissa lääkäri on sanonut näin viisi tai kymmenen vuotta sitten.

Olen aina jaksanut potilaille sanoa, että olkaa kiinnostuneita siitä, mitä lääkkeitä syötte ja mihin vaivaan. Sinun keho, sinun vaiva, sinun lääkitys, sinun oikeus tietää.

Uuden ajan potilas osaa kysyä lääkityksestään ja vaikkapa edullisemmasta lääkevalmisteesta. Uuden ajan potilas tietää vaikkapa sen, että antibioottia ei kannata syödä kuin harkinnan mukaan, tiettyihin vaivoihin. 

Minulla on vahva usko siihen, että tämä uuden ajan potilas yhdessä kaiken muun kehityksen kanssa johtaa parempaan ihmisten hoitoon ja terveyteen. Se voi johtaa jopa siihen, että hoito on parempaa ja edullisempaa. Melkoinen win-win-tilanne!

Mitä tämä tarkoittaa sinun, hoitajan, kannalta? Sinulla on työssäsi potilaana tai asiakkaana yhä keskustelevampi ja tiedostavampi ihminen. Se tarkoittaa uudenlaista kanssakäymistä ja uudenlaista ammatillisuuden määritelmää. On vaikea pysyä askeleen edellä, väittäisin sen olevan jopa mahdotonta. Mutta samassa tahdissa tiedostavan potilaan kanssa on mahdollista kulkea. Se vaatii itseltä jatkuvaa ammatillista uteliaisuutta.

Mainos
Mainos