#439: Mars-mönkijä ja leikkausrobotti

Juuri ennen blogin kirjoittamista katselin suoraa lähetystä Nasan komentokeskuksesta. Perseverance-mönkijä on onnistuneesti laskeutunut Marsiin.

Lukemattomat insinöörit ja muut ammattilaiset ovat tehneet vuosikausia töitä, jonka tuloksena he yhdessä, tiimityönä, ohjasivat Mars-mönkijän onnistuneesti punaisen planeetan päälle. Tämä matkalainen lähti kohti määränpäätään viime kesänä, ja nyt se on saapunut Marsiin.

Ihminen kävi kuussa 1969 eli 52 vuotta sitten. 52 vuodessa on tapahtunut myös ihmisen hoidossa, terveydenhuollossa ja lääketieteessä paljon. Vielä enemmän on tapahtunut sadassa vuodessa. Valtavasti kehitystä on tehty nyt viimeisen vuoden aikana, korona-pandemian vuoksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hoitoyksiköt ja organisaatiot pakotettiin tekemään äkillinen digiloikka. Sen tekemiseen olisi ilman pandemiaa mennyt valehtelematta varmasti kymmenkertainen aika.

Nyt kuukaudessa, parissa kuukaudessa ja vuoden aikana on tapahtunut aivan mielettömäiä harppauksia. Etäkontaktit ovat yleistyneet. Ihmisiä hoidetaan mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti, kun esimerkiksi infektiopotilaat kohortoidaan omiin hoitotiloihinsa. Näin on toki tehty aiemminkin, mutta nyt sama tehdään isommin ja näkyvämmin.

Ihmiset käyvät sujuvasti drive-in -näytteenottopaikoissa ja saavat vastauksen tekstiviestillä tai omahoitoportaaliin. Terveydenhuollon organisaatiot ovat tehneet aivan uskomattomia loikkauksia kohti nopeampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa hoitoa.

Pandemia ei tietystikään ole hyvä asia, mutta jotain hyvää siitä on seurannut. Koko maailman terveydenhuollon toimijat puhaltavat yhteen hiileen, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hyviä käytäntöjä jaetaan ja kaveria autetaan. Vaikka on raskasta, niin voimakas me-henki tulee esiin kaikessa tekemisessä.

Kun tästä pandemiasta päästään eroon, me terveydenhuollon toimijat jatkamme työtämme todella erilaisessa maailmassa kuin vielä vuosi sitten. Hoitaja on muuttunut, lääkäri on muuttunut ja myös potilas on muuttunut. Maailma on muuttunut. 

Vaikka se on klisee, niin se pitää tänään enemmän paikkansa kuin koskaan.

Mainos
Mainos