Sinua hoitaa valtava koneisto. Kuva: Pixabay

#440: Kun tapahtuu jotain odottamatonta, käsittämättömän hieno koneisto käynnistyy – eikä potilas edes huomaa

Eräs tuttu kaatui muutama päivä sitten. Nilkka murtui leikkauskuntoon, ja kaveri koki hoitoketjun ensihoidosta aina päivystyksen ja leikkurin kautta kirurgian osastolle.

Eilen jutteli kaverini kanssa, miten valtava koneisto osallistuu yhteen hoitoketjuun. Kerroin, mitä tiedän prosesseista, ja kaveri kertoi tietysti siitä, miten ne näyttäytyvät potilaan kokemana.

Jo ambulanssin saapuminen paikalle vaatii monen ihmisen työn. Ammattitaitoa ja sisäisiä sovittuja prosesseja tarvitaan jo pelkästään tähän ensimmäiseen vaiheeseen. Kenttäjohtaja esimerkiksi saattaa ohjata paikalle yksikön, joka sattuu olemaan lähellä tapahtumapaikkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ensihoito tulee, arvioi potilaan, konsultoi lääkäriä kipulääkkeen antamisen suhteen. Sairaala tai ensihoitolääkäri osallistuu etäältä hoitoprosessiin ja on taustalla, vaikka potilas ei sitä näe. Hän saa lääkärin palveluita juuri siihen, missä hän on. 

Kaverini tapauksessa kipulääkitystä ja immobilisaatiota (murtuneen nilkan tuentaa) enempää hoitotoimenpiteitä ei tehty, mutta joskus saatetaan tehdä paljonkin. Ensihoito tekee niin upeita ja edistyksellisiä toimenpiteitä paikan päällä, että ne ansaitsisivat nykyistä suurempaa huomiota. Miten upeaa on, että tapahtumapaikalle saakka tuodaan miltei tehohoidon tasoinen osaaminen ja välineistö!

Tästä kun edetään päivystykseen, hoitoon osallistuvien tahojen määrä vain lisääntyy. Ensiarviohoitaja, sihteeri, laitoshuoltaja, lääkäri, sairaanhoitaja, perushoitaja, lähihoitaja, röntgenhoitaja ja laboratoriohoitaja tekevät töitä yhden ihmisen päivystyshoitoprosessin onnistumisen eteen. 

Päivystyksestä tehdään leikkausilmoitus leikkaussaliin. Anestesialääkäri arvioi tilanteen ja antaa määräyksiä esilääkityksestä. Potilaasta otetaan varmuuden vuoksi verikokeita, jos myöhemmin tarvitaan vaikka verta. Labran ja verikeskuksen ihmiset osallistuvat tähän taustalla, potilaan tietämättä. 

Potilas viedään leikkaussaliin, jossa odottaa leikkaussalin henkilökunta. 1-3 kirurgia, yleensä yksi anestesialääkäri, anestesiahoitaja ja instrumenttihoitaja sekä passari auttavat potilaan pedille.

Leikkauksen jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa hänen vointiaan valvoo kolmessa vuorossa ryhmä ammattilaisia. 

Potilas haetaan osastolle, jossa hoitoa jatkaa kirurgian osaston henkilökunta: hoitajat, lääkärit, fysioterapeutti, sihteeri ja laitoshuoltaja. Myös he hoitavat ja huolehtivat kolmessa vuorossa siitä, että potilas tulee kuntoon, kivuttomaksi ja pääsee kotiin.

Kaverini oli kiitollinen. Hän tajusi, miten uskomattoman monimutkainen ja hieno terveyskoneisto häntä oli hoitamassa. Juteltiin siinä vielä muun muassa siitä, että tämä ei ole itsestäänselvyys. Maailmassa on paljon maita, joissa palvelu ei ole näin monipuolista, korkeatasoista ja tasapuolista. 

Minäkin olen kiitollinen ja ylpeä, että olen saanut olla osa tätä valtavan hienoa koneistoa. Olen saanut tehdä paljon hyvää ihmisten terveyden eteen.

Potilas kuntoutuu hyvää vauhtia ja on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

Mainos
Mainos