Sujuvaan ja turvalliseen lääkehoitoon vaikuttaa moni asia. Kuva: Pixabay

#444: Turvallinen lääkehoito on monen tekijän summa

Turvallinen lääkehoito on olennainen osa potilaan hyvää hoitoa. Yksiköiden lääkehoitosuunnitelman pohjana on käytetty Turvallinen Lääkehoito -opasta, josta on vastikään julkaistu toinen painos. Tässä uusitussa versiossa on nyt huomioitu farmaseuttisen osaamisen merkitys, ja lääkärien roolia on nostettu esille aiempaa enemmän. Oppaassa korostuu johdon vastuu turvallisen lääkehoidon edellytyksistä.

Päivittäisessä terveydenhuollon yksikön toiminnassa lääkehoito on merkittävä osa potilaan hoitoprosessia, joissain tapauksissa jopa prosessin ydin (esimerkiksi erilaisten sytostaattien antamisessa). Lääkeaineiden oikeaoppinen käsittely ja annostelu ovat asioita, joihin vaikuttaa ammattilaisen toiminta mutta myös yksikön toimintakulttuuri ja työolosuhteet. Vetokaappi, rauhallinen lääkkeiden jakoon tarkoitettu tila, esimerkiksi lääkehuone, ovat ovat esimerkkejä yksittäisistä asioista, jotka edesauttavat turvallisen lääkehoidon toteutumista.

Potilaan tai asiakkaan lääkitykseen perehtyminen saattaa olla aikaa vievää puuhaa. Lääkehoitoa tarkistaessaan ammattilainen kiinnittää tietysti huomiota esimerkiksi turhiin lääkityksiin, annostukseen ja polyfarmasiaan. Yksi parhaista uudistuksista viimeisien vuosien aikana on osastofarmaseuttien yleistyminen. Onko sinun yksikössäsi jo osastofarmaseutti? Jos on, niin hyvä! Osastollanne työskentelee lääkealan ammattilainen ja lääkehoito on entistä turvatumpaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Potilaan turvallinen lääkehoito ei suinkaan pääty sairaalan tai muun terveydenhuollon yksikön seinien sisään. Moni apteekki onneksi palvelee asiakkaitaan lääkehoidon neuvonnassa, ja apteekki farmaseutteineen onkin tärkeä osa toimivaa lääkehoidon kokonaisuutta. Kannattaa tsekata LinkedIN-palvelusta farmaseutti Mika Wallin, hän päivittää usein kuulumisia apteekin arjesta ja esimerkkejä lääkeneuvonnasta jota apteekissa annetaan. 

Ajan tasalla oleva Kanta/eReseptikeskuksen lääkelista, uudet modernit työkalut (esimerkiksi potilastietojärjestelmien hälytykset, muistutteet), omahoitoportaalit ja osaava ammattilaisketju varmistavat potilaalle sujuvan ja turvallisen lääkehoidon.

Lääkehoito on myös onneksi enemmän ja enemmän puheenaiheena myös potilaiden kanssa keskustelussa. Taakse alkavat onneksi jäädä ne ajat, kun potilaan suusta kuulee, että "minä olen tätä sinistä pilleriä syönyt jo vuosikausia kun silloin 18 vuotta sitten se yksi lääkäri sen minulle määräsi". Potilaat ovat entistä tietoisempia ja perillä omasta lääkityksestään, ja se on pelkästään hyvä asia.

Lue lisää:
Lääkehoidon riskit ja erityispiirteet tunnistettava työpaikalla – toteuttamisen kokonaisvastuu sairaanhoitajalla
Opas antaa linjauksia lääkehoidon turvalliseen toteuttamiseen

 

Kommentit

Käyttäjän Tiina kuva

Kiitos tästä kirjoituksesta. Olin kiinnostunut lääkehoidosta vanhempani takia ja luin eri kirjoituksia aiheesta. Täytyy tutustua oppaaseen. Mielenkiintoista tosiaan miten paljon lääkehoitoon liittyy lääkkeen annostelusta aina säilytykseen asti. Lääkehuoneet taitavat apteekeissa ja sairaaloissa olla käytössä koska näin voidaan tarkasti seurata lääkkeiden käyttöä varastosta ja annostelua myös. Tarkka kirjaaminen on varmaan erityisen tärkeää, että lääkityksen kaikki vaiheet ovat tiedossa potilastyössä? https://www.laakintavaline.fi/sairaalat

Mainos
Mainos