I don't know. Aina ei voi tietää. Kuva: Pixabay / @wokandapix (Instagram)

#446: En valitettavasti osaa sanoa

"Kyllähän sinun pitäisi tietää."

Tuon lauseen olen muutaman kerran työurani aikana kuullut. Nuorempana hoitajana hävetti, kun ei tiennyt heti kaikkea, eikä heti ollut antaa jämäkkää ja varmaa vastausta potilaan tai omaisen kysymykseen. Tuli aivan sellainen nolo olo, ihan kun olisi jäänyt lapsena pahanteosta tai valkoisesta valheesta kiinni.

Hoitaja on ammattilainen, mutta kukaan ammattilainen ei tiedä kaikesta kaikkea. Me tiedämme kyllä useimmiten ne tärkeät asiat, kuten miten elvyttää tai miten hoitaa makuuhaavaa. Mutta aivan kaikista erikoisimmista asioista emme välttämättä tiedä, ja on lukemattomia syndroomia ja vaivoja joista en koskaan ole kuullutkaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sanomattakin on selvää, että on asioita, joista hoitoalalla työskentelevän täytyy tietää paljon. Esimerkiksi lääkehoidossa on tiedettävä yhteisvaikutuksista, vaikutusajasta, annostelusta ja niin edellen. Lääkettä antaessaan ei voi vain kohauttaa hartioitaan ja olla autuaan tietämätön.

Autuas hetki työuralla on ollut saavuttaa sellainen ammatillinen varmuus, että voi rehellisesti ja ystävällisesti sanoa potilaalle tai omaiselle, että minä en tästä asiasta tiedä nyt mitään.

Ja parasta on se, kun sen pystyy tekemään ilman, että tulee ammatillisen itsetunnon romahdus. Tuon autuaan hetken jälkeen oli aivan helppo sanoa myös opiskelijalle, että nyt tässä asiassa sinä olet minua fiksumpi, neuvo minua. Oppiminenhan jatkuu koko uran ajan, kun vain pitää mielen avoimena. 

Ammatilliseen itsevarmuuteen liittyy tietysti myös vastuu. Jos asia, jota et tiedä, on tärkeä ja kiireellinen, on otettava selvää. Lääkärit konsultoivat kollegaansa, ja myös hoitajien on hyvä konsultoida toista, kokeneempaa ammattilaista. Toiselta kysyminen ei ole merkki omasta tietämättömyydestä vaan vastuullisesta potilaan hoitamisesta.

Suosittelen kaikille nuoremmillekin hoitajille rohkeaa ja uteliasta työotetta. Kysykää (ammattilais)yleisöltä ja kilauttakaa kaverille!

 

Mainos
Mainos