Vaikka muutos on jatkuvaa, tietyt asiat säilyvät. Kuva: Pixabay

#447: Vain muutos on pysyvää

Hoitajan työnkuva ei ole millään tavalla immuuni maailman muutoksille.

Ennen olimme hoitajia, ydintehtävään keskittyviä alamme osaajia. Tehtävät, joita teimme, olivat hyvin pitkälle muiden sanelemia. Autonomiaa hoitajan työssä oli vain vähän, jos ollenkaan.

Enkä puhu nyt edes sadan vuoden takaisesta ajasta, vaan viimeisen parin- tai kolmenkymmen vuoden takaisesta ajasta, siis lähimenneisyydestä. Monen meistä ura on kestänyt niin pitkään, että olemme nähneet ja kokeneet ison muutoksen työssämme.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vain hoitajasta on tullut asiantuntija, omaa työtään määrittävä alansa ammattilainen. Hoitajasta on tullut moniosaaja, digitaalisen hoidon ekspertti ja monituisten asiakaspolkujen opas.

Muutoksen myötä luonnollisestikin asenteemme ja suhtautumisemme työhön muuttuu, mutta muuttuuko se tarpeeksi? Onko asenteen muutos tarpeeksi nopea verrattuna ympäröivän maailman muuttumiseen? Miten muuttuvat organisaatiot ja toimintakulttuurit? Kuinka hyvin me mukaudumme potilaiden ja asiakkaiden tarpeisiin vai pyydämmekö me edelleen potilaita ja asiakkaita mukautumaan meidän tarpeisiin?

Hoitaja yksilönä on muutokseen ja tilanteiden äkilliseenkin vaihteluun sopeutuva, mutta organisaatioiden ja toimintakulttuurien muuttuminen on hitaampaa. Suuri laiva kääntyy hitaasti.

Kannustan teitä kollegoita aina ajoittain pysähtymään ja miettimään, millä tavalla hoitajan työ on muuttunut, mikä siinä on pysynyt samana ja mitä voisi parantaa. Kun asioita pistää perspektiiviin (esimerkiksi ajallisesti), on muutos helpompi havaita. Muutos ei aina ole hyvä, joskus yritetään ja erehdytään, korjataan suuntaa. 

Muutos lähtee sinusta. Sinä olet esimerkki.

Mainos
Mainos