Kuva: Elena Mozhvilo / Unsplash

#450: Ihmisarvon vartijat

Tällä viikolla vietettiin kansainvälistä sairaanhoitajan päivää. Kirjoitan tämänkertaisen blogin sairaanhoitajista, mutta se ei tarkoita, että väheksyisin muita hoitoalan ammattilaisia.

Sairaanhoitajina me olemme ihmisarvon ja ihmisen oikeuksien vartijoita. Olen miettinyt monesti, miten tasa-arvoisesti me Suomessa hoidamme potilaitamme. Sivilisäätyyn, yhteiskunnalliseen arvoon tai asemaan, seksuaalisuuteen, uskontoon, kansalaisuuteen tai mihinkään muuhunkaan statukseen katsomatta suomalainen sairaanhoitaja hoitaa potilaansa tasavertaisesti.

Tämä tasa-arvoisuus ei ole itsestäänselvyys, kun katsoo terveydenhuoltoa globaalisti. Voimme olla aidosti ylpeitä tasa-arvoisesta terveydenhuollosta. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Meillä samanlaisen, laadukkaan tehohoidon saa yhtä lailla koditon ja työtön kuin myös julkisuuden henkilö tai vaikuttavassa asemassa oleva poliitikko. Päivystyksen pritseillä onnettomuudessa loukkaantunut on samanarvoinen potilas, oli hänen taustansa mikä vain. 

Vaikka meillä Suomessa ovat asiat melkoisen hyvin, on tasavertaisen hoidon saatavuudessa yhä vielä tehtävää. Sen varmistamisessa on myös sairaanhoitajilla avanasema - ei ainoastaan työn tekijöinä, vaan myös työn ja palveluiden muotoilijoina, kehittäjinä, innovaattoreina. 

Jälkikäteen vielä: hyvää sairaanhoitajan päivää ja sairaanhoitajan viikkoa! 

Mainos
Mainos