kuva: pexels

Enemmän rakkautta

Positiiviset tunteet avartavat mielemme, sydämemme sekä käyttäytymiseen liittyvät mahdollisuutemme lisäten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.  Erityisesti rakkaus, välittäminen ja myötätunto ovat tärkeitä pitämään ihmisiä yhdessä oli kyse tiimistä, parisuhteesta, ystävistä tai hyvästä hoitosuhteesta. On myös tärkeää, että johtamiskäytänteet viestivät välittämistä, lämpöä ja rakkautta, jolloin työyhteisöt saavat hoivaa ja huolenpitoa – tätä kautta rikastuvat työhteisöjen ja organisaatioiden positiivisten tunteiden ketjut.

Välillä on hyvä kiinnittää arjessaan erityistä huomiota juuri näihin pieniin rakkautta, myötätuntoa, hoivaa ja huolenpitoa osoittaviin hetkiin. Nämä arjessa tapahtuvat lämpimät kohtaamiset ja yhteys lisäävät oksitosiinin eritystä, jota tarvitsemme erityisesti silloin, kun kohtaamme arjen paineita ja stressiä. Rakkaus ja välittäminen auttavat jaksamaan paineenkin alla. Myös näiden lämpimien kohtaamisten muistelu tuo tuon saman välittämisen tunteen hetkeksi mieliimme. On ihanaa kylpeä läheisten, ystävien ja kollegojen rakkauden ja välittämisen pastellinvärisessä saippuavaahdossa. Se tekee meidät luoviksi ja idearikkaiksi, jolloin mahdollistuvat uusien toimintamallien luominen.

Kuulostan, ehkä ruusunpunaiselta. EI HAITTAA! Tuomitsemista, arvostelua ja mitätöintiä on riittämiin. Tuon vakavan oireilun rinnalle on saatava tupla-annos rakkautta ja välittämistä. Mitä enemmän on rakkautta, sitä enemmän jaksamme myös arjessamme. Maailman murjoessa syksyisessä pimeydessä ja sateen piiskatessa päin kasvoja voi aina pysähtyä ja yrittää täyttää itseään myötätunnolla ja rakkaudella. Pyrkiä avaamaan itseään positiivisille tunteille ja niiden eteenpäin vievälle voimalle, josta on helpompaa löytää luovia ratkaisuja. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Rakkauden moninaisuus ihmissuhteissa on kaiken ydin. Rakkaus itseen ja rakkaus muita kohtaan. Miten vaikealta ponnistelu rakkauden eteen voi lopulta joskus tuntua? Ne pienet arjen teot ja sanat. Kuinka rakastaa parisuhteessa, vanhempana, ystävänä, kollegana tai johtajana? Rakastaminen lopulta vaatii syvää yhteyttä itseen ja itsen eri puoliin – myös niihin varjoisiin puoliin. On helpompaa rakastaa erilaisuutta kun hyväksyy itsensä tuomitsematta ja arvostelematta. On helpompaa kestää toisen aurinkoisuutta tai persoonan varjoja paineen alla kun tunnistaa omat varjonsa. 

The beginning of love is the will to let those we love be perfectly themselves, the resolution not to twist them to fit our own image. If in loving them we do not love what they are, but only their potential likeness to ourselves, then we do not love them: we only love the reflection of ourselves we find in them”

― Thomas Merton, No Man Is an Island