Kuva: Pexels

Hyppy tuntemattomaan työkulttuuriin

Sain yllättävän puhelun viikko sitten, jonka haluan jakaa kanssanne.

” Hei, Stella! Jäit viime vuonna mieleemme ryhmähaastattelussa. Meillä olisi tarjota sinulle sijaisuus esimiestehtävissä. Olisi aika ihanaa jos tulisit meille.”

Meni oikeastaan useita päiviä kunnes aloin hahmottamaan tilannetta. Tämä työtarjous ei vaan tuntunut todelliselta. Kaikki se ponnistelu, turhautuminen, järjetön työmäärä vuosien varrella ja lukuisat pettymykset. Ehkä odotin herääväni kohta ihanasta unesta, jossa tahdoin viipyillä rauhassa, onnellisen tyytyväisenä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mitä tämä oli lopulta vaatinut? Käyntejä lukuisissa haastatteluissa vuosien varrella laajalla skaalalla. Opiskelua siinä sivussa. Sellaisten asioiden tekemistä, joiden tiesin kartuttavan taitoja tulevaisuutta ajatellen. Olin alkanut jo epäillä itseäni, pohtia olenko jollain lailla vääränlainen. Viallinen. Palikka joka ei mahdu muottiin.

On rehellisesti sanottava, että useiden puheluiden saaminen jossa kerrotaan ” Olet kyllä mahtava tyyppi ja sinulla on kaikki tarvittava osaaminen, mutta ei kokemusta. Tämän vuoksi et tule valituksi työtehtävään” ovat pidemmän päälle hyvin raskaita. Positiivisen asenteen säilyttäminen tässä vuoristoradassa vaatii sisukkuutta ja luovuutta selviytymistrategiana. On rakennettava mielessä jatkuvia uusia mahdollisuuksia, uskoa itseen.

Tällä kertaa tiesin jo haastattelutilanteessa sen jättäneen molemmin puolin hyvin lämpimän tunnelman. Haastattelu oli erilaista mihin olin tottunut. Iso ryhmähaastattelu, jossa olivat kaikki tulevat kollegat. Tasa-arvoinen lämmin ilmapiiri heijastui organisaatiokulttuurista. Positiiviset tunteet, aitous ja arvostava kohtaaminen jättivät olon, jossa tiesin haluavani kokeilla siipieni kantavuutta.

Tämä haastattelu ei kuitenkaan vielä poikinut töitä. Mukava ilmapiiri sai jättämään työnantajalle positiivista palautetta. Ja kyllä tämä poiki töitä!

Nyt olen laittanut elämäni uuteen järjestykseen yhden viikon aikana. Takana yli vuosikymmen samalla työnantajalla. Pelottavaa ja samalla jännittävää. Tällä kertaa hyppään täysin tuntemattomaan työkulttuuriin terveydenhuollosta sosiaalipalveluiden puolelle, asiantuntijasta untuvikoksi. Mikä tunne, oppia uusia asioita, nähdä ja tutustua uusiin ihmisiin, tutkia uteliaasti kaikkea uutta mitä tämä sijaisuus mukanaan tuo. Ja mikä tärkeintä, saada osaamista arkisesta päivittäisjohtamisesta, hyödyntää kaikkea oppimaani. 

Toivon kaikille työnhakijoille jaksamista ja uskoa itseen! Uskallusta ponnistella unelmia kohti, olla aito, toimia arvojesi mukaan ja tehdä rohkeita valintoja!

 

Mainos
Mainos