Kuva: Johannes Plenio | StockSnap.io

Ehkä joku valo syttyy

Kansainvälistä sairaanhoitajien päivää vietetään 12. toukokuuta. Sairaanhoitajaliitto on kutsunut kansanedustajia tutustumaan sairaanhoitajan arkipäiväiseen työhön tämän viikon aikana. Useampi kansanedustaja on ottanut haasteen vastaan ja onkin mielenkiintoista kuulla, minkälaisia pohdintoja vierailut saavat aikaan.

Olen monesti yrittänyt kuvitella miltä viikko työkengissäni tuntuisi henkilöstä, joka ei tunne sosiaali- ja terveysalaa omia potilaskokemuksiaan pidemmälle. Kuvitelmat ovat yleensä juolahtaneet mieleen turhauttavina hetkinä, joita haluaisi muidenkin ymmärtävän. Toki on myös hetkiä, jolloin haluaisi tuulettaa omaa ja tiimin osaamista ja asiantuntijuutta.

Olen kaavaillut nimenomaan vähintään viikon kokeilua, sillä sen aikana pystyisi paremmin hahmottamaan työn luonteen, vaatimukset ja haasteet. Lisäksi varsinaisen työn ohella tulisi koettua kolmivuorotyön suola, kun viikon ajaksi suunniteltaisiin esimerkiksi kaksi aamuvuoroa, yksi iltavuoro ja kolme 12-tuntista yövuoroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kaiken kouluttautumisen, kognitiivisen työskentelyn ja fyysisen ahertamisen vuoksi on ikävää, että sairaanhoitajia arvostetaan lähinnä juhlapuheissa. Herää kysymys miksi todellisen työnkuvan ja suodun kompensaation välillä tuntuu olevan niin ylitsepääsemätön kuilu.

Arvelen, että kuilun syvyyteen vaikuttaa osaltaan tietämättömyys sairaanhoitajien nykypäiväisestä tietotaidosta ja velvollisuuksista. Siksi on merkittävää, että kansanedustajat ovat vastanneet haasteeseen ja lähteneet tutustumaan työpaikkoihin, joissa sairaanhoitajat antavat kaikkensa suomalaisten terveydelle.

Blogipostauksissani olen vedonnut siihen, että tyytyväiset, hyvinvoivat ja koulutetut sairaanhoitajat ovat elintärkeä osa terveydenhuoltojärjestelmää. Viimeisimmän Tehy-lehden kolumnissa En ole lääkärin lakeija (s. 25) kirjoitin kuinka olennainen itsenäisesti toimiva ja ammattitaitoinen sairaanhoitaja on hoidon laadulle ja potilasturvallisuudelle.

Suomalaisten terveyttä, hoidon laatua ja potilasturvallisuutta ei ole vielä osattu muuntaa rahaksi, vertailukelpoiseksi tuottavuuden mittariksi. Tarkkasilmäinen kuitenkin hoksaa miten suuri yhteiskunnallinen merkitys on hyvinvoivalla, arvostetulla ja ammattitaitoisella sairaanhoitajalla.

Siinä on pohdittavaa kansanedustajille.

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa