Niin kuin lintu näyttää oikeat värinsä, ihmisissäkin on monia puolia ennakkoluulojen alla | Kuva: Tj Holowaychuk / StockSnap.io

Ennakkoluulot potilaista

Kuinka paljon kollegan värittämä raportti vaikuttaa ennakkoluuloihin, kun tapaa potilaan itse ensimmäistä kertaa? Hoitajasta voi etenkin öiseen aikaan tuntua siltä, että joka yö on täysikuu. Siinä potilaiden kanssa tahiessaan on ehkä aivan luonnollista turhautua.

Raportilla tätä turhautumista välitetään eteenpäin liioittelevin ilmaisuin. Työvuoroon tuleva stressaantuu kuvauksesta, joka antaa olettaa, että edessä oleva vuoro on ”aivan hirveä”.

Eräs kollega kertoi esimerkkinä potilaasta, jonka oli raportoitu olevan yhteistyöhaluton. Kollegan mennessä huoneeseen potilas kuitenkin katseli virkeänä ulos ikkunasta ja ihasteli ääneen alkavaa päivää. Selvisi, ettei potilas tullut toimeen ilman kuulolaitettaan ja oli sen vuoksi vaikuttanut yhteistyöhaluttomalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hoitotyössä pidetään ihanteena tietynlaista persoonaa, mutta todellisuudessa on yhtä monta persoonaa kuin on hoitajia. Jokainen persoona kohtaa toisen persoonan ainutlaatuisella tavalla. Erilaiset persoonat päätyvät samassa tilanteessa erilaisiin johtopäätöksiin ja pystyvät eri tavalla käsittelemään vuorovaikutustilanteita.

Erilaiset hoitajat voivat tulkita väärin toisen hoitajan persoonaa ja tapaa toimia. Esimerkiksi joku voi ajatella, että kärsivällinen hoitaja on potilaan tossun alla, vaikka tämä olisikin tilanteen tasalla ja pari askelta edellä omalla tavallaan. Joskus on helpottavaa keksiä 70 tekosyytä toisen ihmisen käytökselle sen sijaan, että alkaa suorilta käsin tuomita sellaista, mitä ei tunne kuten itsensä.

Nämä persoonalliset erot vaikuttavat siihen miten kohtaamme ja käsitämme potilaan ja minkälaisen kuvauksen annamme potilaasta. Potilasta ei kuitenkaan kannata kohdata toisen kertomuksen perusteella muodostuneiden ennakkoluulojen kautta. Ennakkoluulot ovat hyödyttömiä, jopa haitallisia, ja niiden vuoksi kuluu turhaa energiaa.

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Blogin etusivulle

Kommentit

Käyttäjän Johanna olli kuva

Tärkeitä huomioita potilaiden kohtaamisesta. Jokaisen hoitajan kannattaisi miettiä sekä sitä, millä tavalla potilaista puhuu (ja kirjoittaa) että sitä, antaako etukäteisvärityksen vaikuttaa kohtaamisiinsa. Se, miten puhutaan, ei ainoastaan kerro (tietyllä tavalla nähdystä) todellisuudesta, se myös luo sitä. Jos menee potilaan luo pitäen häntä hankalana, on todennäkisempää, että oma asenne aiheuttaa potilaassa hankalaa käytöstä. Tästä tulikin mieleen yksi tarina omalta uraltani, hmm, siitä voisin vaikka blogata...:)

Käyttäjän Johanna Olli kuva

Kiitos inspiraatiosta, Sairaan(hyvä)hoitaja - blogasin aiheen tiimoilta minäkin: http://lastentahden.blogspot.fi/2016/09/hankala-potilas.html

Mainos
Mainos