Kuva: Pixabay

Innolla rokottautumassa

Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä rokotuksista havaittuine hyötyineen ja haittoineen niin yksilötasolla kuin laajemmalti. Nykypäivän rokotevastaisuus on johtanut turhiin, ehkäistävissä oleviin kuolemiin. Miksi rokotevastaisuus leviää niin sanotuissa sivistyneissä maissa?

Kesällä kiinnitin huomiota somessa jaettuun grafiikkaan, jonka mukaan tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet Euroopassa eksponentiaalisesti.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan tuhkarokkoon oli sairastunut yli 41 000 henkilöä ja kuollut 37 puolen vuoden aikana. Vertailukohteeksi oli annettu kokonaiset vuodet 2016 ja 2017, jolloin tapauksia oli 5 273 ja 23 927. Kyseessä on huima muutos väärään suuntaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kuva: Tuhkarokkotapausten määrä Euroopassa vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla ja vuosina 2017 ja 2016. WHO.

Tuhkarokkoon on turvallinen ja tehokas rokote, mutta rokotevastaisuus on lisääntynyt viime vuosina ja yhä useampi jää rokottamatta. WHO:n mukaan immunisaation puute on suurin syy tuhkarokon leviämiselle.

Rokotevastaisuuden taustalla vaikuttaa medialukutaidon puute. Kriittisen ajattelun taito on tärkeä, sillä informaatioaikakaudellamme on paljon tietoa, mutta oikean tiedon joukossa on myös väärää tietoa.

Tieteellisen näytön ja lääketieteellisen auktoriteetin tilalle hyväksytään latautuneita selityksiä, suoranaisia valheita. Terveydenhuollon ammattilaisten sanaan ei luoteta. Empiria yleistetään suuremmaksi totuudeksi. Lopputulema on se, että näistä on vain haittaa itselle ja muulle ihmiskunnalle.

Nyt ajankohtaiseen kausittaiseen influenssarokotteeseen liittyy samanlainen – tai vielä vähän ankarampi – vastustus. Ajatus siitä, että perustervekin ihminen voi kuolla influenssaan on käsittämätön, kun ajattelemme saatavilla olevia keinoja tai kun on nähnyt sen tuskan influenssan ottaessa vallan ihmisestä.

Kun influenssarokotteet saapuivat sairaalaamme, kävin piikityttämässä itseni. Seurasin vilinää ja vilskettä hieman huvittuneena, sillä kaikista puheista huolimatta hoitajat, lääkärit ja muu sairaalan henkilökunta melko kirjaimellisesti juoksivat rokotuspisteelle.

Tänä vuonna julkisellakin puolella annosteltavan nelikantaisen influenssarokotteen on tarkoitus suojella meitä entistä paremmin.

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Kommentit

Käyttäjän Helena Yläkorpi kuva

En ymmärrä näitä huu, haa juttuja rokotteiden turvallisuudesta. Kaiken tämän takia Suomessa tallotaan ihmisoikeuksia. Käsittämätöntä, todella käsittämätöntä???!!!

Käyttäjän Pian entinen sh kuva

En pidä siitä, miten influenssarokotuksista puhutaan samassa tekstissä muiden rokotteiden kanssa, jotka ovat oikeasti pelastaneet ihmisiä taudeilta ja niiden avulla on hävitetty oikeasti vaarallisia tauteja. Influenssarokote ei kuulu siihen kastiin, sillä ei influenssaa kitketä maailmasta pois. Miksi influenssasta maalataan varmasti tappavaa tautia? Yksikään läheiseni ei ole sitä sairastanut omana elinaikanani, ei edes hauraat isoisovanhempani vaikka eivät ottaneet rokotetta. Miten ihmeessä olemme vielä elossa enkä minä rokottamattomana sairaanhoitajana heitä tartuttanut?
Ei tällaista ollut vielä muutama vuosi sitten...

Ps. Otan kaikki muut rokotteet ja rokotan lapseni rokotusohjelman mukaisesti miinus tyttölapsille ei hpv:tä.

Käyttäjän Skeptikko kuva

Voi jumaleissön mitä typeryyttä taas. Maailmassa on muitakin ihmisiä kuin sinä ja sinun lähisukulaisesi. Jotku sairastuu, jotku ei, teillä on ollu ilmeisesti suhteellisen (mutta ei poikkeuksellisen) hyvä tuuri. Fakta kuitenkin on että influenssa tappaa ihmisiä ja rokotuksilla estetään kuolemia. Eikä kukaan ole influenssasta maalannut "varmasti tappavaa", tämä on melko säälittävä olkiukko. Toivottavasti säästytte influenssalta jatkossakin.

Käyttäjän Oman itsensä herra kuva

Kukaan muu ei ajattele sinua jos et sinä itse. Itsemääräämisoikeuden vieminen on tässä asiassa se mitä en käsitä. Huuhaata tai ei, jokaisen täytyy saada itse päättää mitä lääkeaineita häneen injisoidaan.

Mainos
Mainos