Kuva: Tuur Tisseghem | StockSnap.io

Kaksitoista tuntia hoitotyön ytimessä

Viime marraskuussa olin uupunut sairaanhoitajan työssäni. Vapaapäivät eivät tuntuneet riittävän työstä palautumiseen. Olin jatkuvasti ärtynyt ja koin olevani umpikujassa.

Sanottiin, että hoitotyö on tarkoitettu (raskaaksi) kolmivuorotyöksi. Tähän rytmiin on vain sopeuduttava, jos haluaa toimia sairaanhoitajana tietynlaisissa paikoissa. On siedettävä sitä, että vapaa-aika on rajoittunutta. Ponnisteltava, että saa raadettua vuoronsa loppuun kuin muurahainen.

Ja millä palkalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Esitettiin artikkeleita siitä, kuinka kahdentoista tunnin työvuorot ovat lähinnä vain haitallisia hoitotyössä. Keskittymiskyky laskee ja virhealttius lisääntyy. Kolmivuorotyöläisenä – korostan sanaa työläinen – en juurikaan tehnyt tuplavuoroja. Työvuoron pituus yhdistettynä työtaakkaan ei tuntunut kestävältä ajatukselta.

Yhdysvalloissa sairaanhoitajat sitoutuvat tekemään joko päivä- tai yövuoroa, kunnes mahdollisesti haluavat vaihtaa päittäin. Itse olen ollut perehdytykseni ajan 12 tunnin päivävuorossa ja siirryn pian 12 tunnin yövuoroihin. Tähän mennessä näissä vuoroissa aika on lentänyt kuin siivillä ja samalla työni ei ole ollut yhtä raskasta kuin Suomessa.

Aiemmin jouduin tekemään oikeastaan kaiken (ja vähän enemmänkin) itse. Nykyisessä työssä kaikkien ammattiryhmien työ on resursoitu optimaalisemmin ja saan itsekin keskittyä hoitotyön ydintehtäviin. On ollut huojentavaa huomata, ettei töiden jälkeen olekaan rättiväsynyt tai turhautunut – edes silloin, kun uuteen työhön perehtyminen on vienyt tavallista enemmän energiaa.

Täkäläiset kollegani kauhistelevat kuvaustani siitä, kuinka saatoin yhden viikon aikana joutua tekemään 60 tuntia töitä, pahimmillaan illasta aamuun, taas illasta aamuun ja kaksi yötä päälle. Osastonhoitajakin totesi: "Me emme rääkkäisi ihmisiä tuollaisella järjettömyydellä."

Kun tunnit tasataan viikoittain, täysipäiväisen työntekijän vaaditut 36 viikkotuntia koostuvat kolmesta työvuorosta. Näin ollen viikoittain saa varmasti neljä vapaapäivää. On itsestä (ja listanvetäjästä) kiinni, miten suunnittelee vuoronsa ja vapaansa; tekeekö kolme peräkkäistä työvuoroa vai ripotteleeko niitä. Lopulta työstä palautumiselle jää paremmin aikaa.

Olen ollut kovin tyytyväinen siihen, että saan tehdä 12 tunnin työvuoroja. Työvuoroni aikana saan keskittyä enemmän nimenomaan hoitotyöhön, vaikka joistain tehtävistä luopuminen onkin ottanut koville. Lisäksi työn ohella saan viikoittain riittävästi lepoa ja etäisyyttä työhön, jotta jaksan taas olla tuottelias.

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Mainos
Mainos