Kuva: Elliot Chau | StockSnap.io

Tervetuloa Amerikkaan!

Viikko sitten matkustin Helsingin harmaudesta Floridan lämpöön – tai niin ainakin luulin. Jetlagista toivuttuani alkoi intensiivinen, mutta inspiroiva ja huumorintäyteinen koulutus. Kurssien tarkoituksena on sujuvoittaa siirtymistä arkiseen elämään ja kliiniseen työhön Yhdysvalloissa.

Parin ensimmäisen viikon aiheita ovat erilaiset kulttuuriset näkökulmat aina amerikkalaisista tavoista ja juhlapyhistä autolla ajamiseen, pankkiasiointiin ja vuokralla asumiseen. Jokainen sairaanhoitaja on saanut tehtäväkseen harjoitella ajokoetta varten, avata pankkitili ja löytää sopiva vuokra-asunto.

Siinä missä muut jännittävät ajamista lumen ja oikealla kaistalla ajamisen vuoksi, suomalaisen ajo-opetuksen suorittaneena ja 10 vuoden ajokokemuksen perusteella olen itsevarma taidoistani. Ajoarviointinikin kesti vain 15 minuuttia tunnista, kun Dwayne totesi, että onpa tylsää. Hän ei saanut rokotettua mistään manööveristä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Maassa maan tavalla. Työnantaja ei pihistele, kun lähettää kuljettajan hakemaan työntekijöitään lentokentältä.

 

Koska firmani on kuitenkin maksanut neljä opetustuntia, voisin käyttää ne huvikseni, totutellakseni ajamiseen Amerikassa. Miksei? Pääsee käymään vähän muuallakin, ja ilmaiseksi.

Itse ajokoehan testaa muutamaa teknistä kikkaa pysäköintialueella. En ole huolissani siitä. Ennen koetta tarvitsen kuitenkin sosiaaliturvatunnuksen ja siksi joudun odottamaan vielä hetken.

Toisekseen pankkitilin avaaminen kuulostaa sinänsä helpolta tehtävältä, mutta sinä päivänä mikään ei tuntunut toimivan. Kone temppuili, tulostin ei toiminut ja yhtäkkiä olikin kulunut lähemmäs puolitoista tuntia. Pankkivirkailija oli kuitenkin ystävällinen ja hoiti homman loppuun sulkemisajasta huolimatta.

Oli huojentavaa saada käteinen patjan alta pankkiin, koska joudun kuitenkin asumaan viiden ventovieraan kanssa seuraavat viikot. Onneksi shekkejäkään ei ole pakko käyttää!

Aloitin vuokra-asunnon etsimisen jo Suomesta käsin. Täällä kursseilla sain kuitenkin tärkeää tietoa: monet vuokranantajat tarjoavat sairaanhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille alennusta. 

Erään asunnon kohdalla tämä tarkoittaa 10 prosenttia alhaisempaa vuokraa. Lisäksi ensimmäisen kuukauden saa asua ilmaiseksi! Kun vuokraan sisältyy vesi, jätehuolto, kaapeli-TV sekä internet, diili on melkein sillä selvä.

Floridassa saan asua ilmaiseksi aidatulla asuinalueella. Firman maksamaan vuokrahintaan sisältyy Starbucks, kuntosali, kaksi uima-allasta, tennis- ja lentopallokenttä sekä järvenranta.

 

Järvessä vaanii kuulemma alligaattoreita.

 

Floridan asunnolla heräsin torstain vastaisena yönä kovaan rapinaan. Unenpöpperöisenä ihmettelin mitä oikein tapahtuu: täällä sataa rakeita! Aamu oli tavallista viileämpi, mutta sitä seuraavana aamuna lämpötila laski edelleen kahdeksaan asteeseen! Nyt ei enää harmittanutkaan niin paljoa, että olin joutunut pakkaamaan talvivaatteet myöhempää Ohioon muuttoa varten.

 

Softshell-takille tuli käyttöä torstaina, kun lämpötila laski talvimyrsky Averyn vaikutuksesta kahdeksaan asteeseen.

 

Ensi viikko on vain kolmipäiväinen kiitospäivän vuoksi. Emme ole vielä kämppisten kanssa päättäneet miten vietämme tätä juhlapyhää. Oikeastaan kukaan ei ole kiinnostunut ainakaan kokonaisen kalkkunan paistamisesta tai syömisestä, mutta ehkä keksimme jotain muuta.

Spesialistini ehdotti, että voisin osallistua Turkey Trot -juoksuun kiitospäivän aamuna. Kysymys kuuluu: miten pukeutua kalkkunaksi?

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Mainos
Mainos