Kuva: George Desipris | StockSnap.io

Uhrista syytetyksi

Hieman aggressiivisesti ja sekavasti käyttäytynyt potilas puri hoitajaansa käsivarteen, kertoo Iltalehti. Puremisen seurauksena hoitaja oli läpsäissyt potilasta kasvoihin. Tilanteen vuoksi lopulta vain hoitaja joutuu vastuuseen teostaan.

On sanomattakin selvää, että tahaton tai tahallinen väkivalta potilasta kohtaan on väärin. Kukaan ei voi kuitenkaan sanoa miten reagoi hyökkäystilanteessa joutuessaan uhriksi. Ilman tarkempaa tietoa tapahtumista vaikuttaa siltä, että läpsäisy on ollut alitajuinen reaktio koettuun uhkaan.

Etenkin päivystysalueella väkivalta tai sen uhka on osa päivittäistä todellisuutta, kuten kirjoitin hiljattain. Väkivaltatilanteiden yleisyydestä huolimatta hoitotyön ammattilaisilla ei ole oikeusturvaa toisin kuin vaikka lääkäreillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia hoitajia saa uhkailla, lyödä ja potkia – ilman seurauksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tässäkin tapauksessa on Iltalehden mukaan epätodennäköistä, että potilasta vastaan nostetaan syyte. Sairaala kun sattuu kirjaimellisesti olemaan paikka, jossa on sairaita potilaita ja sairaana ihminen saattaa herkästi muuttua sekavaksi. Ei välttämättä tarvita alkoholia ja huumeita, vaan esimerkiksi infektio, kuivuma ja hengitysvajauskin riittävät.

Huolimatta siitä, onko potilas terve tai sekava uhkailun ja väkivallan seuraukset ovat samanlaiset sen uhriksi joutuneelle. On hoitajia, jotka eivät koskaan saa korvausta sairaanhoitokuluista tai kivusta ja kärsimyksestä vain ammattinsa vuoksi. Erityisen harmillisen asetelmasta tekee se, että esimerkiksi näin sairaanhoitajana joutuu tietyllä tapaa tietoisesti uhraamaan itsensä vain voidakseen harjoittaa ammattiaan.

Pelon ja sietämisen ohella joutuu pallottelemaan eettisesti: väkivaltainen potilas riskeeraa myös potilasturvallisuuden. Kun asettaa potilaan turvallisuuden etusijalle, itselle jää muistoksi arpi, jota kukaan muu ei muista. Se on vain numero tilastoissa.

Sairaalassa tapahtuvaa väkivaltaa on normalisoitu. Jos samalla tavalla sekava ja väkivaltainen ihminen hyökkäisi ruokakaupan myyjän tai mekaanikon kimppuun, seuraukset olisivat erilaiset. Jos samalla tavalla sekava ja väkivaltainen ihminen hyökkäisi kimppuuni siviileissä sairaalan pihalla, seuraukset olisivat erilaiset.

Miksi joudumme itsessään ammattimme vuoksi niin turvattomaan ja epätasa-arvoiseen asemaan?

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Kommentit

Käyttäjän RV 11 kuva

Jokapäiväiseen työhöni kuuluu sekavien potilaiden hoito. Nyt taas raskaana ollessa sitä taas enemmä miettii että miten potilaita lähestyy. Masu kun sattuu olemaan juuri vuodepesujen yms. toimenpiteidennkannalta ikävästi juuri sillä potentiaalisella tasolla mihin esim. potkut ja lyönnit voivat tulla... entä jos toinen uhkaa väkivallalla ja tarttuu kiinni? Kyllä se vaisto sanoo että pakene keinolla millä hyvänsä eli jos tarve on on itsesuojelulle niin käytän vaikka kättäpidempää (olinpa raskaana tai ei). Mitkähän olisi seuraukset itsepuolustautumisesta? Mietinpä vain... Kaikki ansaitsevat hyvää hoitoa ja mahdolliauuden. Ikävää on että potilas massa suurimmaksi osaksi koostuu alkoholisteista, narkkareista, lääkeiden väärin käyttäjistä, mielen terveysongelmaisista. Ihmisistä joille väkivalta voi olla osa normaalia arkielämään.. Jokuhan vois hienosti tähän todeta, että itsepähän olet ammattisi/työn valinnut. Kuka muu?
Käyttäjän Rayan Hämäläinen kuva

Ammatinvalintakysymys on argumenteista absurdein. Se vähättelee sitä faktaa, että missään työssä ei tarvitse sietää laittomuuksia, kuten väkivaltaa. Sen ainoa tavoitteena on välttää muutos parempaan, vaikka en ihan täysin ymmärrä miksi.

Toivon, ettet joudu kohtaamaan suurempaa väkivaltaa etenkään raskautesi aikana!

Käyttäjän Emma kuva

Hei! Kiitos tekstistä. Jäin kuitenkin miettimään, mitä tämä tarkoittaa: ”hoitotyön ammattilaisilla ei ole oikeusturvaa toisin kuin vaikka lääkäreillä”. Voisitko tarkentaa asiaa?
Käyttäjän Rayan Hämäläinen kuva

Kiitos, Emmi!

Olen ymmärtänyt eron johtuvan siitä, että esimerkiksi sairaanhoitajana olen työsuhteessa, kun taas lääkärit ovat virassa. Tämän perusteella hoitotyön ammattilaisiin kohdistetusta väkivallasta langetetaan kevyemmät tuomiot, jos edes päästään oikeuteen asti. 

Käyttäjän Kalle kuva

Asia ei ole noin yksioikoinen. Virassaoleminen ei automaattisesti johda väkivaltatilanteessa siihen, että väkivaltaa tai sen uhkaa käyttänyttä syytettäisiin/tuomittaisiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Esimerkki korkeimman oikeuden päätöksestä: https://www.minilex.fi/c/virkamiehen-v%C3%A4kivaltainen-vastustaminen-kko200878
Käyttäjän Rayan Hämäläinen kuva

En ottanutkaan kantaa siihen, että väkivalta virassaolevaa kohtaan johtaisi aina syytteeseen tai tuomioon. Tällaisesta eroavaisuudesta on kuitenkin keskusteltu paljolti hoitajien keskuudessa.